Helft Nederlanders wil geen windmolen ‘in achtertuin’

Foto: noordoostpolder.nieuws.nl

Bijna de helft van de Nederlanders wil niet vlakbij een windmolen wonen en nog eens 21% wil het liever niet. Het grootste bezwaar is de vrees voor overlast.

Toch zou een vijfde van de Nederlanders die niet in de buurt van een windmolen wil wonen, dit wél willen als zij korting krijgen op hun energiecontract of gratis stroom ontvangen van de windmolen. 18% twijfelt hier nog over. 46% van de Nederlanders met groene stroom, zegt hiervoor te kiezen om bij te dragen aan een beter klimaat.

Toch is ook bijna de helft van de Nederlanders met een groen energiecontract niet bereid om in de buurt van een windmolen te wonen. Dat blijkt uit onderzoek van online consumentenadviseur Pricewise onder 1.000 respondenten, in samenwerking met onafhankelijk veldwerkbureau Panel Inzicht.

‘Not in my backyard’

Ruim zes op de tien huishoudens heeft een groen energiecontract, waarvan de helft een energiecontract is met groene energie uit Nederland. Toch wil het overgrote deel van de Nederlanders geen last hebben van de productie van deze zogeheten oranje stroom. Ramón Voges, energiespecialist van Pricewise, wijt dit aan het not-in-my-backyard-principe, ook wel NIMBY genoemd.

“NIMBY gaat om de ogenschijnlijke tegenstelling van mensen die wel een ideaal hebben, maar zelf geen last willen ondervinden bij het behalen van dat ideaal. Het plaatsen van een windmolen is hier een goed voorbeeld van. We zien dat veel Nederlanders willen bijdragen aan een beter klimaat, maar een windmolen in de buurt gaat voor velen toch te ver.”

Van de Nederlanders die niet bereid zijn in de buurt van een windmolen te wonen, is het grootste bezwaar tegen windmolens dat deze overlast geven (57%). Ook het verpesten van het uitzicht wordt genoemd als reden (21%).

Bron: Pricewise

Zie ook: Alliander: ‘In de energietransitie naast draagvlak ook sturen op betaalbaarheid en haalbaarheid’

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen