Elektrisch rijden steeds populairder

Foto: mhpublicaties.nl

Zo’n twee procent van de Nederlandse automobilisten rijdt nu elektrisch. 31% overweegt binnen vijf jaar elektrisch te rijden. De meerderheid wacht op een occasion.

Dit blijkt uit onderzoek van Pricewise onder 1.000 respondenten, in samenwerking met onafhankelijk veldwerkbureau Panel Inzicht.

De groep die overweegt binnen vijf jaar elektrisch te rijden bestaat vooral uit automobilisten tussen de 18 en 34 jaar bestaat (41%). Er is echter ook een groep die helemaal nooit elektrisch wil gaan rijden: één op de tien Nederlandse automobilisten is dit niet van plan. Volgens directeur Hans de Kok speelt de hoge aanschafwaarde een grote rol bij de overweging van Nederlandse automobilisten om elektrisch te gaan rijden, en daarnaast hun koudwatervrees voor opladen.

“Naast het feit dat de subsidiepot voor 2020 die per 1 juli inging voor nieuwe elektrische auto’s al leeg is, kopen de meeste Nederlanders toch liever een tweedehands auto. Omdat elektrische auto’s pas kortgeleden massaler op de markt zijn geïntroduceerd, is het aanbod van tweedehands elektrische auto’s nog nagenoeg nihil,” zegt De Kok.

“Daarnaast bestaat de groep die reeds elektrisch rijdt vooral uit automobilisten met zakelijke elektrische auto`s of lease-auto’s. Mocht in de komende vijf jaar inderdaad ruim dertig procent van de automobilisten in een nieuwe of tweedehands elektrische auto gaan rijden, dan zal dit voor een flinke toename in duurdere schades kunnen zorgen. Dit zou kunnen betekenen dat de autopremies voor elektrische wagens de komende jaren zullen blijven stijgen of de voorwaarden van deze verzekeringen zullen verslechteren,” concludeert De Kok.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden