Bermen oostrand Noordoostpolder volop in bloei

De bermen in de oostrand van de Noordoostpolder laten zien dat het mogelijk is om middenin een intensief akkerbouwgebied biodiversiteit de ruimte te geven.

De bermen in de oostrand van de Noordoostpolder staan volop in bloei. Bermen middenin een intensief agrarisch gebied die bijna paars kleuren door de duizenden rietorchissen, afgewisseld met het geel van ratelaar en rolklaver. Aantrekkelijk voor passanten, aantrekkelijk voor de liefhebbers van bijzondere planten, maar vooral ook aantrekkelijk voor heel veel soorten insecten.

Juist, gefaseerd bermbeheer

De bermen van de Uiterdijkenweg, Blankenhammerweg, Hopweg en Schoterweg laten zien dat het mogelijk is om middenin een intensief akkerbouwgebied toch de biodiversiteit de ruimte te geven. Door het afschrapen van de vruchtbare bovenlaag van de bermen en het juiste, gefaseerde maaibeheer (niet klepelen, maar afvoeren van het maaisel) van de gemeente Noordoostpolder is een zeer soortenrijke berm ontstaan. Een berm rijk aan (bijzondere) planten en daardoor met een rijk insectenleven. Ook op landelijke schaal vormen de bermen in de oostrand van de Noordoostpolder een bijzonder gebied dat de aandacht trekt.

Overal in de berm klinkt gezoem van hommels, vooral kleine ratelaar en rolklaver zijn bij hen favoriet. Vlinders, zoals hooibeestje, koolwitje en blauwtjes steken hun lange roltong diep in de bloemen, op zoek naar nectar. De argusvlinder komt in behoorlijke aantallen in de berm voor. Zweefvliegen landen op de gele bloemen van de leeuwentand, sprinkhanen in soorten en maten springen voor de voeten weg……

Plaggen bracht soorten terug

Op enkele plekken in de berm staan borden van Landschapsbeheer Flevoland om passanten het verhaal te vertellen over het succes van het plaggen van deze bermen eind jaren negentig. De bijzondere grondsoort van dit gebied kwam weer aan de oppervlakte. Vroeger was hier immers het kustgebied van de voormalige Zuiderzee met zeer fijn kalkrijk en voedselarm zand. Sinds het plaggen zijn veel bijzondere soorten spontaan teruggekeerd en zorgen voor de ecologisch waardevolle begroeiing waarin ook insecten zich goed thuis voelen.

Benieuwd welke soorten er nog meer groeien? Gebruik dan de zoekkaart, speciaal gemaakt voor de bermen in de NOP. Kijk daarvoor op llandschapsbeheerflevoland.nl

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen