Pilot waterstofbus Emmeloord-Groningen gaat niet door

Foto: Pixabay.com

De in november 2019 aangekondigde proef met een waterstofbus op het traject Emmeloord-Groningen gaat niet door. Dit blijkt uit vragen van de PvdD aan GS.

De bus zou in 2021 en 2022 gaan rijden tussen Emmeloord en Groningen. De Qliner 315 is één van de langste HOV-(Hoogwaardig openbaar vervoer) lijnen in Nederland en dus zeer geschikt voor een pilot. Arriva zou de proef gaan uitvoeren met steun van de provincies Groningen, Flevoland, Fryslân en het OV-bureau Groningen Drenthe.

Doelstelling van Arriva was een bestaande dieselbus om te laten bouwen, dit zou gebeuren in Finland. De betrokken partijen zien echter af van de pilot ‘vanwege ontwikkelingen bij het ombouwbedrijf’, staat in de reactie van Gedeputeerde Staten aan de statenfractie Partij voor de Dieren. Voortzetting van de pilot zou ‘uit oogpunt van financiën en risicomanagement’ onverstandig zijn.

Nieuwe concessie

De Q315 maakt onderdeel uit van een busconcessie van provincie Fryslân. Deze wordt komend jaar opnieuw aanbesteed. Inschrijvers zullen worden uitgedaagd met een aanbod te komen dat zoveel mogelijk zero-emissiebussen bevat. De betrokken partijen van de afgeblazen pilot wachten die aanbesteding af.

GS van Flevoland geven aan kansen te zien in de toepassing van waterstof. “Om deze reden hebben wij in het coalitieakkoord aangegeven pilots te willen ondersteunen voor het duurzaam produceren en toepassen van waterstof, met name voor mobiliteit en warmtetransitie. Wij zullen dan ook zeker blijven zoeken naar kansrijke toepassingsmogelijkheden, al dan niet in de vorm van een pilot, met waterstof binnen de mobiliteitssector.”

Meer info: Waterstofbus tussen Emmeloord en Groningen

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen