Heel NOP bakt (h)eerlijk

Agnes Olgers (l) en Annie van Zwol zijn er klaar voor!
Agnes Olgers (l) en Annie van Zwol zijn er klaar voor!
Foto: ©mhpublicaties.nl

Deze week wordt de voorjaarseditie van de nationale Fairtrade Week gehouden met in de hoofdrol de banaan. In Noordoostpolder wordt dat gevierd met een (h)eerlijke taartenbakwedstrijd.

Noordoostpolder is sinds 2013 Fairtradegemeente. De promotie en het organiseren van activiteiten is in handen van de stichting Pioniers van de Toekomst. De Fairtradecommissie van de PvdT haakt met een taartenbakwedstrijd aan bij het landelijke thema van de Fairtrade Week: ‘Weet wat je koopt’.

Fairtrade banaan in de hoofdrol

“De focus ligt daarbij op de banaan”, vertellen Agnes Olgers en Annie van Zwol van de Fairtradecommissie, “want eigenlijk zouden alle bananen Fairtrade moeten zijn. Om de consument daarvan bewust te maken, wordt er landelijk speciale aandacht gegeven aan supermarkten die uitsluitend Fairtrade bananen verkopen”.

Tijdens de Fairtrade Week valt er in de Wereldwinkel in Emmeloord van alles te proeven aan Fairtrade producten. “Maar wij willen met het thema ‘Fairtrade, ver weg en dichtbij’ eerlijke handel breder trekken. Daarom maken we van de streekmarkt op zaterdag 25 mei op het Kettingplein een Fairtrademarkt met eerlijke producten uit ontwikkelingslanden én uit onze eigen polder.”

Hoogtepunt wordt de verkiezing van de meest (h)eerlijke taart, waarbij het publiek mee mag beoordelen. Daarnaast is er een professionele jury met onder meer een culinair expert en een sporter uit Noordoostpolder. Iedere deelnemer krijgt sowieso een presentje uitgereikt. De hoofdprijs bestaat uit een luxe etentje en de tweede en derde prijs zijn manden met fairtrade producten.

Aanmelding taartenbakwedstrijd

Opgave voor de taartenbakwedstrijd kan tot 18 mei online via de website van de Pioniers van de Toekomst Maar er zijn ook inschrijfformulieren verkrijgbaar bij de Wereldwinkel aan de Korte Achterzijde 14C in Emmeloord.

De organisatie hoopt op veel aanmeldingen: “Iedereen van jong tot oud mag meedoen. Belangrijkste voorwaarde is dat er bananen in de taart verwerkt zijn. Daarnaast moeten er zoveel mogelijk producten uit de Noordoostpolder in worden verwerkt en/of uit het Fairtrade-schap”. Laatstgenoemde zijn onder meer verkrijgbaar in de Wereldwinkel.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen