Ruim aanbod informatiemarkt energie

ANWB Promotie Elektrisch Rijden
ANWB Promotie Elektrisch Rijden
Foto: ANWB

“Waarom zelf een auto aanschaffen, als je er ook één delen kan?” Tammo Oegema geeft hier tijdens de informatiemarkt energie in Emmeloord graag informatie over.

De tweede informatiemarkt energie heeft als thema ‘Duurzaam op weg’. De markt wordt op 17 mei van 11.00 tot 19.00 uur gehouden in en op het buitenterrein van FlevoMeer Bibliotheek in Emmeloord. De organisatie is in handen van stichting Pioniers van de Toekomst in opdracht van gemeente Noordoostpolder.

Naast energiebesparing en energieopwekking in en rond de woning, kunnen bezoekers zich breed laten informeren over duurzame mobiliteit. Zo presenteert de ANWB zeven betaalbare elektrische auto’s van diverse merken waar belangstellenden op voorinschrijving een proefrit in kunnen maken.

Diverse autodealers uit de omgeving sluiten hier met een eigen stand op aan. Maar bezoekers kunnen zich ook laten informeren over e-bikes, speed pedelecs, elektrische scooters en 45km-auto’s.

Deelauto

Mobiliteitscentrum Oegema in Emmeloord legt tijdens de markt de nadruk op ‘carsharing’. Oegema ‘deelt’ zelf twee auto’s via MyWheels, een non-profit platform voor het delen van auto’s.

“We zien een trend dat bezit afneemt, maar het gebruik blijft. Wie zo nu en dan een auto nodig heeft, kan via MyWheels gemakkelijk en voordelig één lenen. En wie een auto heeft die vaak dagen achtereen stilstaat, kan ‘m daar te leen aanbieden. Over die mogelijkheden willen we mensen graag informeren.”

Solarboot

4-havo- en 4- en 5-vwo-leerlingen technasium van het Emelwerda College presenteren hun solarboot. “Komend weekend doen ze met een jongens- en meisjesteam mee aan de eerste competitiewedstrijd in Harlingen van de Young Solar Challenge 2019”, vertelt begeleider Maarten Siebelink.

“Dit is het vierde jaar dat we deelnemen en altijd met veel enthousiasme. Leerlingen zoeken zelf sponsoren. Daarna gaan ze aan de slag met een bouwpakket die ze zelf waterdicht en zo snel mogelijk moeten maken.” Bezoekers van de markt kunnen zich laten informeren over de techniek en de prestaties.

Schone brandstof

“Wij willen laten zien en vertellen welke brandstoffen er zijn, waarmee de consument duurzaam op weg kan”, zegt Pim Meijer van BOL | Van Staveren uit Emmeloord. “Groengas is de duurzame variant van aardgas en wordt gemaakt door biogas op te waarderen tot aardgaskwaliteit. De bron van het Groengas is rioolwaterzuivering, afvalverwerking en GFT.”

Als alternatief voor conventionele diesel is er GTL, een vloeibare brandstof gemaakt van aardgas. “Geur- en kleurloos en eenvoudig toe te passen in bestaande dieselmachines, vrachtwagens en schepen met nieuwe en oudere dieselmotoren.”

Aanmelden proefrit

Bezoekers van de markt die een gratis proefrit willen maken in een elektrische auto kunnen zich aanmelden via www.anwb.nl/elektrisch

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen