Rijk wil klimaatneutrale energiesystemen voor vrijwel alle gebouwtypen

Foto: rvo.nl

Om samenwerking tussen bedrijven te stimuleren heeft het Rijk een nieuwe subsidie in het leven geroepen: de MMIP (Meerjarige Missiegedreven Innovatie Programma's). De regeling is onderdeel van het Klimaatakkoord en doelstelling is om meer woningen naar aardgasvrij te renoveren.

Voor vrijwel alle gebouwtypen moeten goed werkende klimaatneutrale energiesystemen beschikbaar worden. Vanaf 2025 zouden die energiesystemen beschikbaar moeten zijn en grootschalig geproduceerd kunnen worden. De subsidie is beschikbaar van 15 april t/m 10 september 2019. Om mee te kunnen doen moet er voor 15 april een vooraanmelding gedaan worden. Op 8 maart organiseert RVO een informatiebijeenkomst voor geïnteresseerde bedrijven in de Jaarbeurs in Utrecht. Dit biedt ook kansen voor Flevoland.

“Juist in Flevoland liggen grote kansen voor het bedrijfsleven,” licht Robert Atikins, senior beleidsmedewerker bij de Natuur en Milieufederatie Flevoland, de nieuwe subsidie toe. “Het aantal verschillende woningtypen is in deze regio beperkt, omdat veel woningen in dezelfde periodes zijn gebouwd. Dat maakt de puzzel minder gecompliceerd en de slagkracht groter.”

Kan elke ondernemer subsidie aanvragen? Als er bereidheid tot samenwerking is wel. Het Energieloket Flevoland werkt nu al met meer dan negentig bedrijven uit de regio samen en stimuleert daarbij ook onderlinge samenwerking. Overzichtelijke pakketten van energiebesparende maateregelen zou het voor Flevolanders veel makkelijker maken.

Ook MMIP ziet graag samenwerking. De subsidie is uitsluitend beschikbaar voor innovatieve ondernemingen die binnen een consortium willen samenwerken aan aardgasvrij wonen. Zo’n consortium bestaat uit tenminste vier ondernemingen die dit gezamenlijke doel nastreven. De ondernemingen kunnen zowel kennisinstellingen als bouwbedrijven zijn. Lees meer over de regeling op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen