Citroenvlinders zijn weer wakker

Citroenvlinder
Citroenvlinder
Foto: Kars Veling

Dit weekend sneuvelen er misschien wel een paar weerrecords. Zonnig weer in het voorjaar zorgt er ook voor dat de vlinders uit hun winterslaap ontwaken. Vooral citroenvlinders worden in het vroege voorjaar veel gezien Veel kans dus dat je dit weekend een citroenvlinder ziet!

Vorig weekend, 16 en 17 februari, was het ook al prachtig weer. Heel veel vlinders werden toen wakker. Citroenvlinders werden toen al gespot in de tuinen in Emmeloord en Kraggenburg. En ook dit weekeinde belooft het weer mooi te worden, dus grote kans dat je er één langs ziet fladderen.

De citroenvlinder is één van de meest opvallende voorjaarsvlinders. Hij overwintert in een beschutte overwinteringplaats in dichte vegetaties, bijvoorbeeld in hulst, klimop of een bramenstruik of dicht bij de grond in een graspol. Het komt voor dat hij op zonnige winterdagen deze schuilplaats verlaat om op een andere plek de overwintering te vervolgen. Vanaf de eerste zonnige dagen zie je vooral de felgele mannetjes volop rondvliegen. Tijdens deze ‘patrouillevluchten’ zijn ze op zoek naar vrouwtjes. In het voorjaar komen de mannetjes eerder uit hun winterrustplaats dan de vrouwtjes. Die laatste zijn veel minder opvallend.

Meer weten over de citroenvlinder? Lees dan het bericht in de nieuwsbrief van Nature Today.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen