In januari meer echtscheidingen dan huwelijken

Foto: Pixabay.com

In de maand januari zijn er in Nederland sinds 2010 meer scheidingen dan huwelijken. Het echtscheidingspercentage ligt overigens sowieso boven de 50%.

Dit blijkt uit de Nationale Echtscheidingsmonitor van Gecertificeerdemediators.nl die werd opgesteld met data van het CBS en Eurostat.

Nederlanders scheiden bovengemiddeld vaak

Gemiddeld worden er in Europa worden er per 100 afgesloten huwelijken 43,4 echtscheidingen ingediend. Nederlandse stellen blijken echter volgens de meest recente Europese data echter ver boven dit gemiddelde te liggen. Per 100 nieuwe huwelijken, scheiden er namelijk 51,2 Nederlandse koppels.

In vergelijking met Europese koploper Portugal valt het echter nog mee. Voor elke honderd huwelijken die in Portugal werden afgesloten, werden er namelijk 69 beëindigd.

Steeds meer gescheiden inwoners

Doordat er steeds meer scheidingen worden aangevraagd en mensen steeds minder snel (opnieuw) in het huwelijksbootje stappen, neemt in vrijwel elke gemeente het percentage gescheiden inwoners toe. Na een echtscheiding hertrouwen mannen vaker dan vrouwen dat doen. Van alle Nederlanders die in 2017 opnieuw trouwden, was namelijk 52,6% mannelijk. Vooral in de
rijkere gemeenten in de Randstad is het verschil het grootst.

In slechts vier gemeenten in Nederland wonen iets meer gescheiden vrouwen dan gescheiden mannen. Dit is het geval in De Marne (Groningen), Staphorst (Overijssel), en Boekel en Baarle-Nassau (Noord-Brabant).

Deze en andere regionale data over echtscheidingen zijn te vinden in de Nationale Echtscheidingsmonitor

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen