Brexit treft Urker vissers

Foto: Maritiemnederland.com

Vandaag sprak gedeputeerde Rijsberman in Brussel met Michel Barnier over de gevolgen van Brexit voor onder andere de visserij. Inzet van provincie Flevoland is om de visserijsector zo weinig mogelijk negatieve gevolgen te laten ondervinden van de Brexit.

Gevolgen Brexit

De Noordzee regio en in het bijzonder Flevoland worden zwaar getroffen indien er geen goede afspraken komen nadat Engeland de EU verlaat. Flevoland is de derde hardst getroffen regio in Europa waar Brexit negatief uitpakt voor de Agrofood sector.

Voor de visserij is de impact nog groter: van de 60 visverwerkingsbedrijven blijven 40 tot 20 over. Deze krimp zou 20% van de Urker beroepsbevolking treffen. Er staat voor Flevoland en andere Nederlandse visserij gemeenschappen veel op het spel: 39% van de Nederlandse visserij werkgelegenheid bevindt zich op Urk. Bovendien is maar liefst 60% van de vis die door Nederland aan Groot Brittannië wordt verkocht afkomstig van Urk. Daarmee is deze gemeente erg kwetsbaar voor de gevolgen van de Brexit. Mogelijke gevolgen zijn geen of minder toegang tot huidige Europese wateren en de Britse markt.

Rijsberman: “Omdat de visserijsector goed van zich heeft laten horen, heeft Europese Unie de visserij een plek gegeven in de onderhandelingen. En er staat nu een inspanningsverplichting op papier om de huidige rechten en afspraken in stand te houden als Groot-Brittannië de EU verlaat. Maar daarmee zijn we er nog niet. Echte afspraken moeten nog gemaakt worden. We blijven aandacht vragen voor de grote belangen van onze inwoners en bedrijven.”

Inspanningen voor Nederland

Michiel Rijsberman is voorzitter van de Brexit Taskforce van de Noordzee Commissie van de CPMR (Conference of Peripheral Maritieme Regions). Daarnaast is Rijsberman vice-voorzitter van de Brexit intergroep van het Europees Comité van de Regio’s. In deze hoedanigheid zet hij zich in om de impact van Brexit voor Nederland en Flevoland zo klein mogelijk te houden.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen