Energiemarkt voor herhaling vatbaar

‘Boven verwachting en voor herhaling vatbaar.’ Dat is de algemene reactie van de deelnemers aan de energiemarkt die afgelopen vrijdag in FlevoMeer Bibliotheek Emmeloord gehouden werd.

Acht statafels voor evenzoveel ondernemingen en instellingen uit Noordoostpolder staan in een kringetje opgesteld. Bedoeld om bewoners van Noordoostpolder laagdrempelig te informeren over energiebesparing en groene energievoorzieningen voor hun woningen. 

Energieloket

“Klokslag 15.00 uur kwamen de mensen hier binnenlopen en ze stonden in de rij”, vertelt Samantha Raj van het Energieloket enthousiast. “De vraagstelling is heel breed, van ‘Wat kan het Energieloket voor mij betekenen?’ tot heel gericht op maatregelen en dan met name over het aardgasvrij maken van hun woning. Veel mensen hadden al wel gelezen over ons tweewekelijkse spreekuur op maandagmiddag hier in de bibliotheek, maar waren nog niet in de gelegenheid geweest om langs te komen. Nu kunnen ze zich meteen breed oriënteren.” 

Financiering

“Verrassend druk en gezellig, dus missie geslaagd!”, reageren ook Hilly Rooks en Peter de Vries van de Rabobank. “Mensen zijn er duidelijk mee bezig wat ze zelf kunnen doen om te verduurzamen. En bij ons komen ze natuurlijk vooral informeren naar financieringsmogelijkheden. We verwachten nog wel wat vervolggesprekken.” 

Energieteam Mercatus

Ook huurders kunnen hun licht opsteken. Suzan Keeler en Liesbeth Koets vormen samen met nog twee collega’s het energieteam van Mercatus. “Wij hebben vanmiddag al heel wat keren kunnen uitleggen waar we mee bezig zijn en we hebben afspraken kunnen maken voor thuisbezoeken.”

Het energieteam komt op aanvraag bij huurders thuis, geeft tips voor energiebesparing en rekent voor hoeveel daarmee in euro’s bespaard kan worden. Daarnaast krijgt de huurder voor 30 euro aan energiebesparende voorzieningen cadeau, zoals LED-lampen en een waterbesparende douchekop.

“We zijn nu bij 70 mensen geweest in de twee maanden die we bezig zijn. En zij vertellen het ook weer door aan andere huurders.” Want ondanks communicatie via het woonmagazine, flyers en sociale media, moet de service nog wel beklijven. “Mensen zijn misschien ook wel bang voor verborgen kosten, maar het is gratis!”, benadrukken de dames.

Warmtecamera

Jan Soer, oud-werknemer van Mercatus, laat opnames van woningen met een warmtebeeldcamera zien. Sommige foto’s lichten op, op plaatsen waar je het niet zou verwachten. “Het is zeker de moeite waard om zo’n foto te laten maken, vooral als je het idee hebt dat je warmteverlies hebt, maar niet kunt ontdekken waar.”

Mercatus maakt de opnames uiteraard voor het eigen woningbestand. Marinus de Vries van Energie Advies Emmeloord verleent de service, vergezeld van een rapport en een advies, aan huiseigenaren en ondernemers. 

Energieadvies Emmeloord

De Vries startte drie jaar geleden zijn onderneming, maar zag niet eerder zoveel belangstelling vanuit de particuliere sector. “Overweldigend”, noemt hij de aanloop, “en het mooie is dat het mensen van alle leeftijden zijn, niet alleen de grijze golf. Wat mij betreft doen we dit vaker.”

Binnen zijn bedrijf zag hij de vraag vanuit ondernemers al sterk groeien. “Wet- en regelgeving in het kader van de milieuwet dwingen ondernemers ook om maatregelen te nemen. Maar je ziet vaak dat als een ondernemer ermee bezig is, het personeel ook aanhaakt. Een ondernemer plaatst bijvoorbeeld 600 zonnepanelen op het dak van zijn bedrijf en laat werknemers participeren of stimuleert hen om thuis panelen te plaatsen, misschien voor dezelfde prijs. Dat is een goede ontwikkeling.”

Subsidies

Martin Ribbink van gemeente Noordoostpolder geeft informatie over aardgasvrij wonen en subsidies. “De duurzaamheidslening van de gemeente heeft een rentepercentage van 1,6 procent. Daar is natuurlijk veel belangstelling voor en de pot van dit jaar was al snel leeg, maar in 2019 komt er weer nieuw geld.” Daarnaast zijn er echter ook nog landelijke regelingen met een laag rentepercentage, die eenvoudig te bekijken zijn op energiesubsidiewijzer.nl

SolarNU

“Op zoveel animo had ik niet gerekend”, zegt ook Adrie Dekker van SolarNU tevreden. “Dit is een mooie gelegenheid om contacten te leggen. Mensen willen van mij weten of het voor hen interessant is om zonnepanelen aan te schaffen. Dan zeg ik ‘ja’, want voor niets gaat de zon op. Maar voor een maatwerk-offerte moet ik langskomen en daar heb ik hier meerdere afspraken voor kunnen maken.” 

Geohita

Jetze Kempenaar van Geohita reageert: “Je merkt dat het leeft, de mensen die hier komen zijn echt geïnteresseerd. Dat varieert van mensen die beginnen met oriënteren, tot mensen die zelf al heel veel zelf uitgezocht hebben. Ze vinden het belangrijk dat wat ze aanschaffen hier vandaan komt. Daar willen ze een gezicht bij hebben, want het zijn toch behoorlijke investeringen.”

Hij ziet meerwaarde in een regelmatige herhaling van de energiemarkt. “Dit kost ons weinig voorbereiding, terwijl we elkaar als ondernemers beter weten te vinden en met elkaar mensen breed kunnen informeren. Maar het mag een volgende keer ook wat groter opgezet zijn, zodat je iets meer kunt presenteren.”

Energiepioniers 

Frank Hop, vrijwilliger van Energiepioniers Noordoostpolder, heeft een droom: “Dat de energie die we hier verbruiken, ook hier opgewekt wordt. Dat uitleggen is nog wel eens lastig, maar daarvoor zijn zulke gelegenheden heel waardevol. Hier kunnen we ons verhaal vertellen. En dat we als energiecoöperatie nu in de top van de duurzaamheidsranking staan, laten we natuurlijk niet onvermeld!”

De energiemarkt is een initiatief van de Pioniers van de Toekomst in samenwerking met de gemeente.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen