Belangenorganisaties ondernemers zoeken samenwerking

V.l.n.r.: Aucke van der Werff, Willemien van Putten, Joost Lumens en Henk Pals
V.l.n.r.: Aucke van der Werff, Willemien van Putten, Joost Lumens en Henk Pals
Foto: mhpublicaties.nl

Samenwerking was de rode draad in de nieuwjaarsspeeches van de voorzitters van de BAN, OVG en LTO. Zij hielden donderdag 4 januari 2018 een eerste gezamenlijke nieuwjaarsbijeenkomst.

Joost Lumens, voorzitter van de afdeling Noordoostpolder van Land- en Tuinbouw Organisatie (LTO) Noord, liet blijken dat het ledental van de afdeling verder zal afnemen. Noordoostpolder had oorspronkelijk 2.000 agrarische bedrijven, nu zijn dat er nog 900 en naar verwachting blijven er nog geen 400 over. De afdeling Noordoostpolder die in 2007 ontstaan is uit een fusie van elf afdelingen – van ieder dorp één – heeft nu ongeveer 850 leden.

Sectoroverstijgende belangen

„Verdere afname heeft grote consequenties voor ons als organisatie, maar ook voor ons als Noordoostpolder. Dat betekent een toename van verkeersbewegingen van landbouwverkeer, meer vrijkomende erven en andere functies voor die erven. Het gaat niet dus meer alleen over de belangen van onze eigen sector.”

Algemene belangen waar de LTO bij betrokken is, zijn onder meer het beheer van het oppervlaktewater, schaliegas, zonne-energie en huisvesting van arbeidsmigranten.

Een project waar de LTO samen met de Ondernemers Vereniging Groendorpen (OVG), Bedrijven Actief Noordoostpolder (BAN) en de gemeente aan getrokken hebben, is de aanleg van glasvezel in het buitengebied. „Dat vonden we een groot succes”, zei Lumens, „een voorbeeld van hoe we als belangenorganisaties samen kunnen werken”. De voorzitters van de OVG en BAN, Willemien van Putten en Henk Pals sloten zich hier volmondig bij aan.

Onderwijs en mobiliteit

Van Putten noemde snel internet „één van de randvoorwaarden van de groei van ons gebied”. Een volgende is goed onderwijs. Volgens het CBS behoort Flevoland tot één van de snelst groeiende economieën. „Dat betekent dat we een gezamenlijke opgave hebben. Hoe gaan we om met de arbeidsmarkt en de krapte op de arbeidsmarkt? Welke bedrijfstakken gaan we faciliteren? Wat komt ten goede aan Noord-Flevoland. Daar is onderwijs heel belangrijk voor.”

Ze riep de aanwezige ondernemers op om niet naar de besturen te kijken. „Jullie hebben allemaal een rol om het onderwijs op niveau en passend te krijgen.”

Inherent hieraan is mobiliteit. „Jongeren moeten makkelijk kunnen studeren en weer terugkeren naar dit gebied. Daar heb je meer voor nodig dan een fiets.”

Ten behoeve van de leefbaarheid in de dorpen riep ze de politiek op om tot een nieuwe visie te komen. „Door de groeiende economie hebben wij in de dorpen ook bedrijven die willen groeien. De visie bestaat al tien tot vijftien jaar. Wij roepen op tot nieuwe visie te komen hoe wij de leefbaarheid in de dorpen houden en wat daarbij de rol is van bedrijventerreinen en bedrijven die daar willen groeien.”

Langetermijndenken

Ook Pals benoemde de bereikbaarheid en onderwijs als ‘zwaktes’ die het verdienen om gezamenlijk te worden aangepakt. „Dat zal op de lange termijn leiden tot succes. Als we het over pioniersmentaliteit hebben zullen we een oplossing moeten bedenken om niet alleen inwoners, maar ook uitwoners te faciliteren om hier te komen. Hoe dat moet, daar moeten we met elkaar over in gesprek.”

Zelf ziet Pals als droombeeld „een mooie elektrische zelfrijdend shuttle die mensen hier naar hun werk brengt”. Hij refereerde aan een uitspraak van de voormalige minister Melanie Schultz van Haegen. „Zij wilde het mogelijk maken in Flevoland proeven te doen met zelfrijdende voertuigen. Misschien moeten wij onszelf in de kijker spelen om daar de proeftuin van te worden. Wij kunnen het gebruiken, want wij zijn afhankelijk van de auto en de bus.”

De BAN wil meedenken met de politiek over het vergroten van HBO-functies en functies op universitair niveau om studerende, uitwonende jongeren en anderen aan Noordoostpolder te binden. „Daarnaast moeten jongeren gestimuleerd worden opleidingen te volgen waar wij hier behoefte aan hebben. Maar dan moeten we hen wel faciliteren door werkgarantie te bieden. Misschien moeten we wel bijdragen in hun studie om ze aan ons te binden.”

Politiek debat

Tot slot riep Pals de ondernemers op 8 maart in hun agenda’s te noteren. De BAN houdt dan samen met de LTO een politiek debat in ’t Voorhuys. Dit in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart 2018. „Als bedrijfsleven maken we daarmee ook een gebaar naar de politiek dat we ze serieus nemen. De raad gaat over veel, dus we kunnen er maar beter bij zijn.”

Zie ook: Speech Aucke van der Werff: Samen spelen, samen delen

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen