Van lokaal naar mondiaal: ‘Samen spelen, samen delen’

„Samen spelen, samen delen.” Dat was de kern van de nieuwjaarstoespraak van burgemeester Aucke van der Werff. Een stap in die richting was de gezamenlijke receptie met LTO, OVG en BAN.

De gezamenlijke nieuwjaarsbijeenkomst van gemeente Noordoostpolder, afdeling Noordoostpolder van Land- en Tuinbouw Organisatie (LTO) Noord, Ondernemers Vereniging Groendorpen (OVG) en Bedrijven Actief Noordoostpolder (BAN) werd donderdag 4 januari 2018 in ‘t Voorhuys in Emmeloord gehouden.

Vanwege de overlap in leden van de belangenorganisaties is de gezamenlijke avond een efficiënte stap. Samenwerking was dan ook het thema dat in de speeches van de burgemeester en de drie voorzitters centraal stond.

Gunnen

„Samen spelen, samen delen. Ik hoor het mijn kleinkinderen soms zeggen en vaak ligt er dan een conflictje op de loer en lopen de dingen niet zoals gewenst. De gedachte erachter is dat je meer bereikt door samen te werken dan door dingen in je eentje te doen”, begon Van der Werff zijn speech.

„Het gaat over gunnen. Aan samenwerken is onlosmakelijk verbonden dat je ook wilt delen. Zo is het in het leven en zo is het in de politiek.” Via de opgaande economische lijn en de successen van deze raadsperiode maakte Van der Werff een bruggetje naar de Sustainable Development Goals – de opvolgers van de millenniumdoelen – van de VN.

„Dan gaat het over de grote wereldproblemen vanuit het perspectief van de gemeente.” Hij benoemde onder meer fairtrade, klimaatoplossingen, vluchtelingenopvang en integratie van statushouders. „Ook bij die onderwerpen zou het begrip gunnen wat sterker op de agenda mogen.”

Fairtrade

Met gunnen doelt hij niet op hulp of geld „of eens in de zoveel tijd een emotionele bedelactie”, maar op eerlijke handel. „Wie echt wat wil doen aan een rechtvaardige wereld moet ervoor zorgen dat bedrijven zich kunnen vestigen in ontwikkelingslanden. Wij beschermen onze industrie en met handelsakkoorden bevoordelen we partijen aan wie we wat kunnen verdienen. Onze befaamde koopmansmentaliteit wint het nog altijd van ons gevoel voor rechtvaardigheid.”

Zolang de welvaart oneerlijk verdeeld is, blijft ‘het rijke westen’ een enorme aantrekkingskracht uitoefenen. „Je kunt geen muur om ons land of Europa bouwen. We moeten – ook uit eigenbelang – slimmere oplossingen bedenken en daarbij hoort Fairtrade, eerlijke handel en een eerlijke verdeling van werk. Laat het goede nieuws van 2018 zijn dat ook de mensen in de armere delen van de wereld perspectief krijgen op zinvol werk en daarmee op een betekenisvol menswaardig bestaan.”

Voortrekkersrol gemeente

De gemeente kan daarin een voortrekkersrol vervullen, vindt Van der Werff. „Als overheid die het dichtste bij de mensen staat, kan de gemeente het beste verklanken wat die mensen willen. Ik ben trots op een samenleving die liefdevol de armen opent. Die nuchtere mentaliteit van onze polder wens ik de hele wereld.”

Zie ook : Belangenorganisaties ondernemers zoeken samenwerking

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen