Alle woonkernen Noordoostpolder ‘hartveilig’

Wethouder Bogaards hangt samen met kinderen een AED op aan buurthuis Revelsant.
Wethouder Bogaards hangt samen met kinderen een AED op aan buurthuis Revelsant.
Foto: gem. NOP

Gemeente Noordoostpolder heeft in alle dorpen en Emmeloord haar eigen bedrijfs-AED’s beschikbaar gesteld voor het burgerhulpverleningsproject.

Door ze buiten op te hangen zijn de AED’s altijd beschikbaar voor de burgerhulpverlening. Woensdag 29 november 2017 hing Wethouder Hennie Bogaards samen met kinderen uit de buurt de laatste AED op aan buurthuis Revelsant. Samen met alle aangemelde particuliere AED’s zijn de woonkernen nu ‘hartveilig’.

Hartslagnu.nl

Een AED kan levensreddend zijn in een situatie waarbij iemand een hartstilstand krijgt. De eerste zes minuten zijn hierbij cruciaal. Burgerhulpverleners, die zich hebben aangemeld bij Hartslagnu.nl en in de buurt van het slachtoffer zijn, krijgen een melding via SMS of in de app van Hartslagnu.

Een aantal van hen wordt direct naar het slachtoffer geleid en een aantal wordt gevraagd de AED op te halen. Als de AED binnen zes minuten is aangesloten op het slachtoffer, heeft het slachtoffer goede kans om het te overleven.

Elke extra vrijwilliger is belangrijk

Wethouder Hennie Bogaards: ,,Sinds de aftrap in januari 2016 hebben zich meer dan 750 vrijwilligers aangemeld als burgerhulpverlener bij Hartslagnu.nl. Dat lijkt veel, maar er is nog dringend behoefte aan meer vrijwilligers.”

Ze vervolgt: ,,Burgerhulpverleners zijn vaak sneller bij het slachtoffer dan de hulpdiensten en zijn daarom het belangrijkste in de alarmfase. En wat is Noordoostpolder zonder vrijwilligers? Ook als het gaat om die laatste seconde. Jouw hulp kan elk moment nodig zijn. Meld je aan als burgerhulpverlener!”

Inwoners met een reanimatiecertificaat kunnen zich aanmelden als burgerhulpverlener op www.hartslagnu.nl BHV’ers en EHBO’ers hebben hun certificaat en worden dan ook gevraagd zich aan te melden. Inwoners die nog niet in het bezit zijn van een certificaat kunnen deze behalen bij diverse aanbieders in Noordoostpolder. De meeste zorgverzekeraars vergoeden de opleiding.

Particuliere AED’s aanmelden bij Hartslagnu.nl

Naast de gemeentelijke AED’s zijn er ook bedrijven en particulieren die een AED hebben. Het is belangrijk dat zij deze registreren bij Hartslagnu.nl. Bij een incident in de buurt kunnen de burgerhulpverleners dan ook gebruik maken van deze AED. Dit zorgt voor nog meer snelheid en dus een grotere kans van overleven.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen