Kritiek gemeente op Lelystad Airport

Lelystad Airport
Lelystad Airport
Foto: Maps Google

Noordoostpolder heeft gebruik gemaakt van de internetconsultatie over Lelystad Airport. De gemeente maakt zich zorgen over gemaakte afspraken en dringt aan op nieuw onderzoek, een meetnetwerk en hogere vliegroutes.

Onlangs werd bekend dat het ministerie verkeerde berekeningen heeft gemaakt wat betreft de geluidsproductie. De gemeente verzoekt het ministerie om nieuw onderzoek te doen op basis van de juiste gegevens en deze te verwerken in een nieuwe MER (milieueffectrapportage).

Aansluitroutes onderzoeken in een MER

Voor de aansluitroutes, die over onze gemeente lopen, hoeft volgens het ministerie wettelijk gezien geen MER-beoordeling te komen. Noordoostpolder dringt er bij het ministerie op aan om de effecten op de milieukwaliteit en de leefbaarheid toch te onderzoeken in een MER.

Vanuit de gedachte van de toekomstige Omgevingswet, waarin vooraf belangen worden afgewogen, vindt de gemeente dat de rijksoverheid hierin het goede voorbeeld hoort te geven.

Meetnetwerk

Meetgegevens leveren een juister beeld op van de geluidsproductie dan berekeningen. De gemeente verzoekt het ministerie te zorgen voor een dekkend meetnetwerk. Als blijkt dat geluidsnormen worden overschreden, zal het ministerie hierop actie moeten ondernemen.

Herindeling van het luchtruim

Het langdurig laag vliegen boven de leefomgeving vindt Noordoostpolder onwenselijk. ,,We dringen er daarom bij het ministerie op aan om zo snel mogelijk het luchtruim opnieuw in te delen. Als de aansluit- en aanvliegroutes aangepast worden dan vinden we dit alleen acceptabel als er hoger over Noordoostpolder wordt gevlogen”, aldus de gemeente.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen