Beleid Arbeidsmigranten onder de loep

Foto: mhpublicaties.nl

De gemeenteraad heeft eind 2012 het beleid Arbeidsmigranten Noordoostpolder vastgesteld. De gemeente wil het beleid en de regels actualiseren en zo mogelijk ook versoepelen.

In het beleid is geregeld waar in onze gemeente arbeidsmigranten kunnen wonen. De voorwaarden daarvoor zijn opgenomen in twee beleidsregels. Eén voor de dorpen en Emmeloord en één voor het landelijk gebied.

Wethouder Wiemer Haagsma: ,,In de Noordoostpolder gaat het in totaal om ongeveer 2000 arbeidsmigranten, die economisch van belang zijn voor de gemeente. We doen ons best om de arbeidsmigranten zo goed mogelijk te huisvesten. Dat kan beter. Daarom is onderzocht hoe de regels in de praktijk werken en waar verbetering mogelijk is”.

Versoepelen beleid Arbeidsmigranten

De gemeente wil het beleid en de regels actualiseren en zo mogelijk ook versoepelen. Dat vergroot de kans op goede huisvesting voor arbeidsmigranten.

Ook is er nieuwe wetgeving waardoor korte procedures mogelijk zijn. Bovendien wil de gemeente meer inzicht krijgen in de sociaal maatschappelijke effecten van de aanwezigheid van arbeidsmigranten.

Evaluatie beleid Arbeidsmigranten

Bij de evaluatie is dezelfde klankbordgroep betrokken, die in 2012 heeft meegeholpen bij het maken van het beleid. Met vertegenwoordigers van de dorpen is gesproken over de sociaal maatschappelijke aspecten: welke invloed hebben arbeidsmigranten op een dorpsgemeenschap? En er is in beeld gebracht wat nu al gebeurt op het gebied van integratie.

Aanbevelingen

De belangrijkste aanbevelingen richten zich op de huisvesting van arbeidsmigranten. Haagsma: ,,Vanuit het veld zijn er verschillende signalen binnengekomen over het beleid. Enkele fruittelers hebben aangegeven niet met het beleid uit de voeten te kunnen”.

,,Uitzendbureaus en huisvesters hebben enkele knelpunten aangegeven. Dat heeft mede tot gevolg dat er te weinig huisvestingsplaatsen zijn. Ook is er nieuwe wetgeving van kracht, waardoor kortere procedures mogelijk zijn.”

De gemeente heeft met de Provincie afgesproken om de voorstellen na de evaluatie te bespreken om tot overeenstemming te komen. De gemeenteraad buigt zich in november over het beleid arbeidsmigranten. Wanneer de raad instemt met de aanbevelingen worden deze verwerkt in de beleidsregels.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen