Groene NLD heeft last van impact stroomranking

Foto: publicdomainpictures.net

De NLD is 100% groen en scoort toch geen 10 in de ranking duurzaamheid stroomleveranciers van de Consumentenbond, Greenpeace, Natuur & Milieu en Wise. Daar heeft de NLD last van.

Energiemaatschappij Noordelijk Lokaal Duurzaam (NLD) werkt samen met inmiddels 75 coöperaties, waarvan de meeste zijn gesitueerd in de provincies Groningen, Friesland en Drenthe. De coöperatie Energie Pioniers Noordoostpolder (EPN) werkt tevens samen met de NLD.

Doel van de NLD en samenwerkende coöperaties is iedereen stimuleren om zelf of samen lokaal energie op te wekken en/of duurzame energie uit eigen streek te gebruiken. De klanten van de NLD krijgen inmiddels 100% groene stroom uit Noord-Nederland en samen wekken ze een steeds groter deel daarvan ook zelf op.

Toch krijgt de NLD geen 10 in de ranglijst duurzaamheid stroomleveranciers. Dit omdat de criteria geen rekening houden met de manier van werken van de NLD. Consumenten zijn echter gevoelig voor rankings. En dus voelen de NLD en samenwerkende coöperaties zich enigszins gedupeerd door de stroomranking.

Complexe werkwijze NLD

In de ranking krijgen energiebedrijven die zelf productiecapaciteit voor groene energie in Nederland realiseren veel punten. Noordelijk Lokaal Duurzaam heeft geen eigen bronnen en scoort daar dus niet op. Er wordt in de ranking echter voorbij gegaan aan de constructie van samenwerking met lokale coöperaties die groene energie opwekken.

De coöperatieve energiebeweging zit bovendien complex in elkaar, waardoor ,,het in in de verte wat lijkt op de papieren trucs die veel energiereuzen gebruiken om sjoemelstroom te maken”, schrijft NLD op haar site. ,,In werkelijkheid hebben we het over groene stroom die in het noorden is opgewekt en we ook in het noorden verkopen.”

De derde reden voor de matige score in de stroomranking heeft te maken met risicodekking. ,,We zijn een jonge beweging en een nog jonger energiebedrijf. We groeien hard en dus moeten we risico’s vermijden. Dat doen we door voorzichtig in te kopen.” Zo koopt NLD een deel van de door een van haar partners in het noorden opgewekte groene stroom via Eneco terug. In de ranking wordt dat echter niet gezien als lokaal opgewekte stroom.

Geen punten voor sociale binding

Dat de NLD inmiddels wel zo’n € 300.000,- heeft uitgekeerd aan de coöperaties – geld dat weer wordt ingezet om sociale of duurzame projecten in de eigen regio te financieren – telt in het genoemde onderzoek van onder meer de Consumentenbond niet mee.

,,Volgens hun meetmethode is een grote windmolen, van een projectontwikkelaar waar één boer een stukje land aan verkoopt, beter dan een dorpsmolen waar iedereen in een dorp een stukje van kan bezitten en waar het hele dorp van profiteert”.

Meer informatie:

Op de website van Noordelijk Lokaal Duurzaam wordt dieper ingegaan op de materie.

Henri Bontenbal, energie-expert bij Stedin in column op rtlz.nl: Appels met peren

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen