Energieke Regio helpt verdienen aan duurzaamheid

V.l.n.r.: Oene Venema, Andries Poppe, Jetze Kempenaar en Gerrit Post.
V.l.n.r.: Oene Venema, Andries Poppe, Jetze Kempenaar en Gerrit Post.
Foto: Anton Blaauw

De Energieke Regio Noordoostpolder-Urk is donderdag 19 oktober 2017 officieel van start gegaan. De betrokken partijen Gemeente Noordoostpolder, Gemeente Urk, Rabobank Noordoostpolder-Urk en Stichting Energieke Regio hebben de intentieverklaring getekend.

Er is heel veel te winnen met energiebesparing bij bedrijven en organisaties! Veel gebouweigenaren weten echter niet waar te beginnen. Ook is de onbekendheid met de financiële voordelen van verduurzaming groot. Energieke Regio Noordoostpolder-Urk gaat daarbij helpen.

De locatie van de lancering was de vernieuwde Rabobank in Emmeloord. Zij hebben onlangs zelf een zonnepaneleninstallatie op het dak in gebruik genomen, zodat ook zij zelf duurzame en schone energie opwekken voor eigen gebruik.

Waarom Energieke Regio?

Energieke Regio is een local-for-local project. Stichting Energieke Regio werkt samen met lokale architecten en adviseurs op onder andere het gebied van Energie Prestatie Advies (EPA), installaties, verlichting, bouwkosten, (collectieve) energiecontracten en fiscaliteit.

Lokale adviseurs adviseren lokale gebouweigenaren vanuit een onafhankelijke positie, altijd objectief, uitsluitend in het belang van de gebouweigenaar. Ze adviseren over energiebesparing, het zelf opwekken van duurzame energie en verbetering van het binnencomfort.

Daarnaast creëert het project een positief gevoel rond het thema verduurzaming. De deelnemers aan het project krijgen samen met de organisatoren een podium om hun maatschappelijke betrokkenheid aan de regio te tonen. De lokale economie wordt hierdoor sterker en groener.

Ambities Stichting Energieke Regio

Na een succesvolle start van het project op Goeree-Overflakkee is de ambitie van Stichting Energieke Regio om uiteindelijk in circa 100 regio’s totaal minimaal 5.000 adviestrajecten en voor minimaal 350 miljoen euro aan duurzame investeringen voor energiebesparing, comfortverbetering en opwekking van duurzame energie te realiseren. Daarmee leveren de deelnemers gezamenlijk een aanzienlijke bijdrage aan de doelstellingen van het SER Energieakkoord.

Noordoostpolder-Urk 18e Energieke Regio

Noordoostpolder-Urk is de 18e Energieke Regio van Nederland. In totaal zijn er op dit moment 20 regio’s verdeeld over 75 gemeenten. ,,Duurzaamheid is belangrijk en de urgentie om er voortvarend mee aan de slag te gaan wordt steeds groter. Daarom doet gemeente Noordoostpolder mee aan de Energieke Regio”, vertelt wethouder Andries Poppe.

,,Er wordt veel gesproken over duurzaamheid. Het is tijd om die woorden om te zetten in daden.” Wethouder Gerrit Post van Gemeente Urk is blij met Energieke Regio: ,,Het helpt bedrijven werk te maken van duurzaamheid, het realiseren van geld- en energiebesparingen die goed zijn voor het milieu. Het mes snijdt aan meerdere kanten”.

Namens Stichting Energieke Regio tekende Oene Venema (ISOFastTrack). Hij is door de stichting aangesteld als regiocoördinator voor Noord-Oost Nederland. ,,Wij zijn blij met de deelname van de gemeentes en de Rabobank aan dit project. Zo kunnen wij veel bedrijven helpen te verduurzamen.”

Hij vervolgt: ,,Op dit moment zijn wij ook in gesprek met andere gemeentes en Rabobanken in Flevoland om ook daar te starten met de Energieke Regio. Hiermee willen wij de verduurzaming van Flevoland in een stroomversnelling brengen”.

Ook belangstelling voor dit project?

De eerste informatie- en inspiratiebijeenkomst heeft op maandag 16 oktober plaatsgevonden. Op maandag 30 oktober wordt er nog een bijeenkomst georganiseerd in het gemeentehuis op Urk, aanvang 20.00 uur en in december wordt nogmaals een informatiebijeenkomst georganiseerd. Kijk voor meer informatie op de website van ISOFastTrack

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen