Ruimte voor mensen met een beperking

Foto: WerkCorporatie

De deuren van je bedrijf openzetten voor wie minder productief is, loont en geeft voldoening. Dat is de centrale boodschap die Aart van der Gaag ondernemers in Noordoostpolder meegaf tijdens een kennismeeting van de WerkCorporatie.

Aart van der Gaag is commissaris ‘100.000 banen’ voor VNO, MKB en LTO. Hij maakt zich hard voor iedereen met een arbeidsbeperking die kan en wil werken.

Ruimte maken voor wie een arbeidsbeperking heeft, kan commercieel aantrekkelijk zijn en geeft zeker voldoening. ,,Zolang je iedereen bewust inzet op zijn of haar capaciteiten.” Van der Gaag laat zien wat ervoor nodig is: het gaat om omdenken, kijken naar wat iemand meeneemt. En dat inzetten.

Directeur Onno Vermooten: ,,Dit streven past binnen de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt. Er ontstaat immers krapte”. Hij vervolgt: ,,Willen bedrijven hun personeel binden, dan zullen zij moeten investeren in hun medewerkers. Kijk naar wat medewerkers kunnen, benut hun specialiteiten en bied extra kansen door onder meer scholing. Wie dat doet, krijgt loyale en betrokken werknemers. Zo onstaat er ook ruimte voor wie het lastig vindt zelf een baan te vinden, bijvoorbeeld door een arbeidsbeperking. Goed, breed en integraal personeelsbeleid loont”.

Economie

Overigens zullen medewerkers zelf ook moeten investeren. Banen veranderen, robots nemen werk over en nieuwe beroepen ontstaan. Directeur Eelke de Vries: ,,Kort gezegd: je zit goed als je werk niet te vervangen is door een robot. Veel agrarisch werk zal verdwijnen, maar ook secretaressewerk en juridisch onderzoek. Creatieve beroepen, de zorg, begeleiding en bemiddeling. Dat zijn aspecten en beroepen die blijven. Belangrijke les: blijf in ontwikkeling en wees flexibel”.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen