Natuurvriendelijke oever en ruimte voor water aan Schoterpad

Foto: SBB

Een samenwerking tussen Staatsbosbeheer en Waterschap Zuiderzeeland levert aan de Schoterpad een vernieuwde en verbeterde natuurvriendelijke oever op. Staatsbosbeheer stelt ruimte beschikbaar om de waterafvoer van aangrenzende landbouwgronden te verbeteren.

De werkzaamheden vormen het sluitstuk van een 6 kilometer lange as van Kuinre naar de Lemstervaart via het Kuinderbos. Staatsbosbeheer wilde wel meewerken als de natuurvriendelijke oever aan de boszijde zou worden hersteld en aangelegd werd met twee poelen annex meestromende geulen.

Het waterschap heeft de beschoeiing aan de wegzijde vervangen en circa een halve meter opgeschoven om zo een stabielere en geleidelijk aflopende oever te creëren. De natuurvriendelijke oever aan de boszijde is afgegraven en het opslag is weggenomen.

Het werk wordt uitgevoerd door de firma Knipscheer en zal naar verwachting eind dit jaar gereed zijn. Het onderhoud van de natuurvriendelijke oever wordt door Staatsbosbeheer behartigd.

Kuinderbos Libellenreservaat

Het Kuinderbos is een van de drie Nederlandse libellenreservaten van de Vlinderstichting en een hotspot van dagvlinders. Inmiddels zijn er 46 soorten libellen gevonden en bijna 30 soorten vlinders geteld. Maar ook amfibieën als padden, kikkers, salamanders en ringslangen doen het prima in het Kuinderbos. De nieuwe natuurvriendelijke oever is een mooie uitbreiding van hun leef- en foerageergebied.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen