Locatie voedselbos Emmeloord bij IVN Noordoostpolder

Imker Arend Netjes geeft uitleg aan leerlingen Groenhorst.
Imker Arend Netjes geeft uitleg aan leerlingen Groenhorst.
Foto: Groenhorst

Een ‘Emmeloords voedselbos’ waar praktijk en theorie optimaal samen komen, is de droom van mbo Groenhorst Emmeloord. De locatie is gevonden dicht bij het gebouw van IVN Noordoostpolder in het Emmelerbos in Emmeloord.

Een voedselbos is door mensen aangelegd bos, met een (extreem) hoog aantal eetbare soorten. Hierbij wordt slim gebruik gemaakt van ecologische principes die kenmerkend zijn voor een natuurlijk bos. Een perfecte locatie is inmiddels gevonden: In de buurt van het Emmelerbos, aan de westkant van de Lemstervaart, dicht bij het gebouw van IVN Noordoostpolder.

Leerlingen van de opleiding mbo Toegepaste Biologie hebben de afgelopen tijd veel voorwerk verricht, uitvoerig onderzoek gedaan naar de huidige flora en fauna en een gedetailleerd ontwerp gemaakt. In het ontwerp is rekening gehouden met bodem, de groei van planten, de aanwezigheid van zonlicht en wind en de verschillende vegetatielagen.

Er is straks grote diversiteit aan eten te vinden, denk aan vruchten, noten, pompoenen. Maar ook voor eenjarige gewassen zoals aardappelen en wortelgewassen is plaats. In een voedselbos mag een insectenhotel niet ontbreken. De huidige insectenmuur bij het gebouw van IVN wordt in samenwerking met IVN en de imker Arend Netjes opgeknapt en verbeterd.

Theorie en praktijk combineren

Het is nu aan de nieuwe eerstejaars om op basis van het ontwerp een plan van aanpak te maken, natuurlijk in nauw overleg met de tweedejaars. Dit najaar presenteren de leerlingen in de Gemeenteraad het definitieve plan.

Aanvullend op het project voedselbos worden vanaf half september een deel van de lessen Toegepaste Biologie in het gebouw van IVN gegeven. Theorie en praktijk kunnen daar nog beter worden gecombineerd.

In het voorjaar van 2017 start de aanleg van het bos, hierbij zijn ook de leerlingen mbo Groene Ruimte (hovenier) nauw betrokken.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen