Macabere educatieve plek in Kuinderbos

'Dood doet leven'-plek in het Kuinderbos.
'Dood doet leven'-plek in het Kuinderbos.
Foto: Harco Bergman

Dode dieren worden door de natuur volledig opgeruimd. Over dit natuurlijke proces wordt in het Kuinderbos informatie gegeven door middel van een ‘Dood doet leven’-plek in een wandelroute.

In Nederland eten vossen, roofvogels, kraaien en marterachtigen kadavers op. Naast deze dieren zijn er een grote verscheidenheid aan insecten die gespecialiseerd zijn in het opruimen van kadavers.

,,Omdat we dit onderbelichte proces graag willen laten zien aan de recreant hebben we bij het wandelroute Oude Havenroute in het Kuinderbos een plek gecreeërd hiervoor. Voor meer informatie over Dood doet leven kunt u kijken op www.ark.eu/natuurontwikkeling/natuurlijke-processen/dood-doet-leven’. En voor meer informatie over de wandelroute kunt u kijken op www.staatsbosbeheer.nl/natuurgebieden/kuinderbos/routes’ ”, aldus Staatsbosbeheer.

In kader van het project dood doet leven zijn de kadavers reeën, een reiger en een steenmarter, die verkeersslachtoffer zijn geworden, neergelegd op een speciale plek in het Kuinderbos. Het ligt afgelegen van de doorgaande wandelroute. Mochten mensen toch willen kijken, dan is dat mogelijk.

Eindejaar stagiair Tineke van Dongen van Helicon opleidingen heeft destijds met de bosmaaier een pad aangelegd en voorzien van een informatiebord. Daarop is te lezen dat, wanneer de recreant het doodlopende pad inloopt, deze een kadaver te zien krijgt.

Nieuwe soorten Nederlandse Fauna ontdekt

Tevens is er een insectenval naast de lijken geplaatst om te kijken welke insectenfauna te vinden is op het kadaver. Entomoloog Elias de Bree van EIS Nederland identificeert de gevangen insecten. Dat heeft drie nieuwe soorten voor de Nederlandse Fauna opgeleverd namelijk. Piophilidae (Parapiophila flavipes), Sepsidae (Themira gracilis) en Sepsidae (Nemopoda speiseri).

Wenkvliegjes zijn een familie van kleine zwarte vliegjes met een mierachtig uiterlijk. De algemene soorten hebben een zwarte vlek in de vleugeltop. Alle soorten wapperen met hun vleugels voor communicatie. Een soort ‘wenken’, vandaar de naam. De meeste soorten ontwikkelen zich als larve in mest. Enkelen zijn ook specialisten op lijken van gewervelden.

In de malaiseval is een nieuwe soort Wenkvlieg voor Nederland uit het Genus Themira gevonden. De soort is als volwassen vlieg in het buitenland gevangen op lijken, maar ook op paardenmest. Dat deze nieuwe Wenkvlieg in Nederland voor zou komen was wel te verwachten aangezien ze in al ons omringende landen is aangetroffen.

De andere soort, een Nemopoda, was zeker niet te verwachten in Nederland. In geheel Europa is het beestje zeldzaam. Naast Scandinavië alleen in Duitsland, Polen Tsjechië en Slowakije gevangen. Dit vliegje is echter een lijkenspecialist.

Eveneens is er een nieuwe Piophilidae (Parapiophila flavipes) voor Nederland aangetroffen. De meeste leden van deze familie zijn specialisten waarbij hun larven in kadavers van gewervelden leven. Zo ook de nieuw aangetroffen soort.

Naast alle de vlinders, Libellen en sprinkhanen is ook deze groep insecten goed vertegenwoordigd in het Kuinderbos. Dit zegt veel over de rijkdom aan soorten en het belang van het Kuinderbos voor de Nederlandse Fauna.

Zie ook: Staatsbosbeheer geeft gesneuvelde reeën aan ‘de natuur’

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen