Toekomst Poldertoren nog onduidelijk

07 jun 2017, 20:03 Knipsels
img 2640
Erik Driessen
,,Een toren van uitzonderlijke schoonheid”, zegt vastgoedadviseur Ralph Steenbergen van bureau NESK over de Poldertoren in Emmeloord.
Hij gaf dinsdag in de commissie Woonomgeving een presentatie over de mogelijkheden van het symbool van de Noordoostpolder. Een vastomlijnd toekomstplan voor die uitzonderlijk mooie toren reikte hij niet aan.
Watertorens zorgden ooit voor druk op de waterleiding, maar verloren met de komst van moderne pomptechnieken hun oorspronkelijke functie. Bedrijven, restaurants en andere bewoners trokken in de tientallen meters hoge bouwwerken.

Poldertoren is 'thuis'

In Emmeloord waren de laatste initiatieven weinig gelukkig. Sindsdien staat de Poldertoren de meeste tijd leeg. ,,Veel bewoners beschouwen het zien van de toren als thuis en vinden het zonde dat er niets mee gebeurt”, concludeert Steenbergen na een inventarisatie onder bewoners en ondernemers.
Zelf werkt hij, met meerdere partijen, vanuit een voormalige watertoren in Groningen. Mogelijkheden volop, zeker als het verwachtingspatroon niet te hoog is, stelt de vastgoedadviseur. ,,Er zit frictie tussen ondernemers die een kantoor willen vestigen en de realiteit. Een watertoren hou je moeilijk droog. Vogels nestelen er graag in en vormen een goede voedingsbodem voor vliegen”, aldus Steenbergen. Een watertoren is niet de juiste locatie voor een modern en onderhoudsvrij kantoor, wil hij maar zeggen.
Probleem voor een rendabele exploitatie is in zijn ogen ook de verwarmingsinstallatie. Die kan niet één deel van de ruimte verwarmen, maar doet zijn werk meteen in de gehele toren. Een forse aanslag op de energierekening kortom. Kansen zijn er desondanks voldoende. Steenbergen raadt aan om ondernemers en inwoners te activeren. ,,Geef ze het gevoel dat het ‘hun toren’ is en zorg dat deze beter bereikbaar is. Hij staat nu op een eiland.”

Scenario's Poldertoren

Steenbergen hield de commissieleden drie mogelijke scenario’s voor. Die variëren van ‘hou de toren in stand en stel het uitzichtplatform af en toe open’ tot ‘maak de toren geschikt voor volledige verhuur en stel het uitzichtplatform permanent open’. Hij schat de kosten voor deze uitersten op respectievelijk 50.000 en 250.000 euro per jaar. De meeste partijen vinden de keuze voor een scenario nu een stap te ver. ,,Dan maken we dezelfde fout als tien jaar geleden. We hebben behoefte aan meer zekerheid voordat we een besluit kunnen nemen”, aldus VVD’er Bouke Wielenga.
Hylke Hekkenberg van PvdA-GroenLinks zou wel een vervolgstap willen zetten, zeker nadat hij samen met de commissieleden de binnenkant van de toren bekeek. ,,De staat viel me mee. Op de eerste vijf verdiepingen is geen waterschade zichtbaar. Wellicht kunnen deze op korte termijn in gebruik worden genomen. Dan bekijken we daarna de mogelijkheden voor de rest van de toren.”

Busstation weg

Wim van Wegen van D66 durft nog verder te dromen. Hij had de opmerking van Hekkenberg over de eilandvorming goed gehoord. ,,Wij pleiten al langer voor verplaatsing van het busstation, dan ben je meteen van het eiland af. De toren staat er heel behoorlijk bij en er zijn zeker mogelijkheden. Voor een poldermuseum zou dit een geweldige locatie zijn.”
Het college gaat de komende periode de kosten van de scenario’s meer inzichtelijk maken en in gesprek met partijen. Na de zomervakantie wordt dan opnieuw gesproken over de toekomst van de Poldertoren.
poldertoren110609f bew
Poldertoren