Veel Nederlanders zouden wel eens voor een vervelende verrassing kunnen komen te staan wanneer zij schade willen claimen bij hun opstal- of inboedelverzekering.
Steeds vaker weigeren verzekeraars uit te keren bij schade die, direct of indirect, is veroorzaakt door doe-het-zelfklussen in huis.
Werkspot.nl, de betrouwbare manier om vakmensen in te huren, waarschuwt daarom voor de klussen die je absoluut niet zelf moet uitvoeren. Doe je dit toch, dan loop je het risico dat je geen vergoeding krijgt bij een schadeclaim.
Dit risico geldt niet alleen voor slecht uitgevoerde klussen, maar ook voor standaard onderhoudswerkzaamheden in huis die zijn verwaarloosd of niet goed zijn gedaan.
Een goed voorbeeld is volgens Werkspot.nl het onderhoud van je cv-ketel. Als je besluit om kosten te besparen en het jaarlijkse onderhoud over te slaan, kun je bij schade door een kapotte cv-ketel met lege handen komen te staan. Verzekeraars kunnen weigeren uit te keren als blijkt dat het verplichte onderhoud is overgeslagen.
Slecht uitgevoerde doe-het-zelfklussen of gebrek aan algemeen onderhoud zorgen jaarlijks voor miljoenen euro’s aan niet uitgekeerde schadeclaims. Veel verzekeraars hebben in de kleine lettertjes staan dat schade veroorzaakt door slecht onderhoud niet wordt vergoed. Dit geldt zowel voor achterstallig onderhoud (zoals het niet schoonmaken van dakgoten) als voor schade die direct of indirect is veroorzaakt door zelf uitgevoerde klussen.
Coen Böhre van Werkspot.nl adviseert verzekerden daarom om goed te controleren of ze risico lopen door zelf te klussen of regelmatig onderhoud te verwaarlozen.
“Je raakt makkelijk achter met klussen in huis, of je denkt dat je het zelf wel kan. Maar in werkelijkheid vereisen veel klussen vakkennis. Door dat te negeren, kun je jezelf flink op kosten jagen.”
“Veel op het eerste gezicht simpele klussen zijn allesbehalve eenvoudig. Zeker als het gaat om onderhoud aan cv-ketels, verwarmingssystemen of elektra. Dit soort werk moet altijd worden uitgevoerd door gecertificeerde professionals. Gaat er iets mis, dan kun je rekenen op een flinke rekening.”
Werkspot heeft een lijst samengesteld van situaties waarin je huisverzekering mogelijk niet uitkeert, met tips om dit te voorkomen.
Verstopte dakgoten
Het klinkt onschuldig, maar verstopte dakgoten kunnen flinke schade aan je woning veroorzaken. Ze zijn een veelvoorkomende oorzaak van vochtproblemen, doordat water langs de buitenmuren naar beneden loopt en lekkages veroorzaakt. Als je verzekeraar vermoedt dat schade is ontstaan door slecht onderhoud van je dakgoten, is de kans aanwezig dat je geen schadevergoeding krijgt.
Zelf zonnepanelen installeren
Zonnepanelen zijn populair maar prijzig. Sommige mensen besluiten ze zelf aan te schaffen en te installeren. Dat is niet alleen gevaarlijk, maar kan ook problemen geven bij een schadeclaim. Je kunt gerust tweedehands of afgeprijsde panelen kopen, maar laat de installatie altijd over aan een vakman.
Je woning onbeheerd achterlaten
Laat je je woning een tijd leegstaan, dan neemt het risico op schade of inbraak toe. Veel verzekeringen dekken geen blijvende schade aan een woning die onbeheerd is achtergelaten, en sommige verzekeraars bieden zelfs helemaal geen dekking meer zodra het huis leeg staat.
Onveilige ramen en deuren
Gebroken ruiten, verouderde kozijnen of slecht werkende sloten vormen een risico. Bij een inbraak kan een verzekeraar weigeren uit te keren als blijkt dat de beveiliging van je huis niet op orde was. Zelfs iets kleins als een openstaand raam terwijl je niet thuis bent, kan al genoeg zijn om een claim af te wijzen.
Zelf een dierenluik installeren
Een katten- of hondenluik kan handig zijn. Maar als je het zelf plaatst, vergroot je mogelijk het risico op inbraak. Dit kan gevolgen hebben voor je verzekering.
Schade niet op tijd herstellen
Kapotte dakpannen, scheuren in muren of gebroken ruiten moeten snel worden aangepakt. Doe je dat niet, en ontstaat er schade die hiermee in verband kan worden gebracht, dan kan de verzekeraar weigeren om de kosten te vergoeden.
Zelf je cv-ketel onderhouden
Als je geen gecertificeerd professional bent, is het niet toegestaan om zelf je cv-ketel te onderhouden. Het zelf uitvoeren van onderhoud aan cv-installaties is niet alleen verboden, maar ook levensgevaarlijk. Bovendien kan het gevolgen hebben voor je verzekering. Uit recent onderzoek van Werkspot.nl blijkt dat 24% van de ondervraagden, vanwege de stijgende kosten van levensonderhoud, hun cv-ketel het afgelopen jaar niet heeft laten onderhouden.