Aantal bekeuringen handheld bellen stijgt explosief van 47.000 naar 66.000 boetes

De politie bekeurt steeds meer voor afleiding in het verkeer, vooral door het mobieltje
De politie bekeurt steeds meer voor afleiding in het verkeer, vooral door het mobieltje
Foto:

Het CJIB heeft deze zomer bijna drie miljoen bekeuringen verstuurd. Het is weliswaar een procent minder dan een jaar geleden, maar uit cijfers blijkt dat handheld bellen explosief stijgt.

Het blijkt dat mensen niet van de mobiele telefoon af kunnen blijven in het verkeer. Er is een stijging van zo’n 47.000 bekeuringen naar ruim 66.000. Dat is een derde meer dan een jaar geleden. Zo’n 21.000 fietsers gingen op de bon. Om mensen op te sporen die bellen achter het stuur worden zogenaamde MONOcans ingezet waarmee kan worden worden gecontroleerd of een mobiel apparaat wordt vastgehouden achter het stuur. Ook worden toeringcars ingezet. Het tegengaan van afleiding is een van de prioriteiten in de verkeershandhaving

Deze zomer zijn bijna drie miljoen bekeuringen uitgeschreven waarvan de meeste voor te hard rijden, maar ook het rijden door een rood verkeerslicht. Ook het aantal staande houdingen is gestegen van 155.491 naar 171,617. Zo’n 2.3 miljoen bekeuringen werden uitgeschreven voor het te hard rijden. Dat is ietsje lager dan een jaar daarvoor. Het merendeel van deze verkeersovertredingen wordt geconstateerd met digitale handhavingsmiddelen op kenteken. De flitspaal blijkt met 1.106.284 snelheidsovertredingen het best te scoren, 786.637 gingen in een trajectcontrole op de bon en 430.829 met mobiele radarsets.

Trajectcontroles

Bij de trajectcontroles is een daling te zien van 849.545 vorig jaar naar 786.637 dit jaar. De daling is vooral te zien bij de trajectcontrolesystemen op N-wegen, die sinds 2020 en 2021 actief zijn. Nu deze controles er een tijdje staan, houden bestuurders zich beter aan de maximum snelheid, wat de verkeersveiligheid ten goede komt. Ook zijn op bepaalde wegen de trajectcontroles minder beschikbaar geweest vanwege onderhoudswerkzaamheden.

Lees meer

Het viermaandelijks overzicht van de verkeersboetes op grond van de Wet administratiefrechtelijke handhaving verkeersvoorschriften (Wahv), ofwel Wet Mulder, wordt samengesteld door het ministerie van Justitie en Veiligheid, politie, het CJIB en het Openbaar Ministerie.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen