Aantal bloeiende rietorchissen toegenomen in Noordoostpolder

Het is een bijzonder orchideeënjaar. Op de ene plaats staan er veel meer dan gebruikelijk, maar op andere plekken, zonder aanwijsbare reden, slaan de orchideeën in elk geval een jaartje over. Daarnaast zijn er enkele echt zeldzame orchideeën in Flevoland verschenen.

De rietorchis is één van de soorten die het op de ene plek beter gedaan heeft dan de voorgaande jaren, maar op de andere plek juist slechter. Een generieke reden hiervoor is niet direct te vinden. Bijzonder is de ontwikkeling in de Noordoostpolder. Uit de recente telling blijkt het aantal bloeiende rietorchissen daar weer in vergelijking met vorig jaar te zijn toegenomen van een kleine 17.000 naar bijna 23.000 exemplaren.

Waren er daar vorig jaar nog 330 bloeiende planten van de bijenorchis gevonden, dit jaar kwam de teller op 430. Dat is opmerkelijk, want de bijenorchis lijkt op een aantal plekken de bloei echt een jaar over te slaan. Stonden er bijvoorbeeld vorig jaar nog enkele honderden langs de Runderweg, nu is het een enkeling. Hopelijk zijn die er volgende jaar weer.

Zeldzame soorten

Het hondskruid (ook pyramide-orchidee genoemd) deed het dit jaar juist goed. 56 bloeiende planten in Almere en 2 in Lelystad. Uit Almere komt nog een andere opvallende waarneming: een bergnachtorchis. Bij de natuurstrook bij van Werven in Biddinghuizen lijkt de zeldzame moeraswespenorchis zich definitief gevestigd te hebben. Een snelle telling leverde een kleine honderd bloeiende exemplaren op. Dat aantal kan nog wat hoger uitvallen, aangezien deze orchis wat later in het seizoen in bloei komt.

Veel van de orchideeën bloeien nu. Over een maand komt dan nog een vrij algemene soort in bloei: de brede wespenorchis. Van een afstand een weinig opvallende soort, maar wie eens de moeite neemt om de bloem beter te bekijken ziet een mooie schakering van groen, roze en wit. Goed zoeken in de wegbermen dus.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen