Aankoop Stiepe eerste stap naar MFA en inbreiding

De Stiepe in Rutten.
De Stiepe in Rutten.
Foto: mhpublicaties.nl

De gemeenteraad heeft maandag 4 juli ingestemd met de aankoop van De Stiepe in Rutten. Hier is een bedrag van bijna 4 ton mee gemoeid.

De huidige huurder van De Stiepe krijgt een jaar de tijd om een andere inkomstenbron te zoeken. Teun Nijdam (PvvP) diende een amendement in om er voor te zorgen dat De Stiepe na afloop van dat huurcontract meteen gesloopt wordt. ,,Dan creëren we in ieder geval duidelijkheid. Het dorp zit op slot. Als je dan De Stiepe afbreekt, heb je een inbreidingslocatie.’’

Nijdam stond daarin alleen. Wat SP-voorzitter en Ruttenaar Tjitske Hoekstra betreft had De Stiepe met oud en nieuw wel af mogen fikken. ,,Maar het dorp is blij dat het er nog staat, want dan hebben we in ieder geval nog een onderkomen.’’ Platgooien is dan ook geen optie zolang er nog geen MFA is. Het amendement van de PvvP vond dan ook geen enkele bijval.

Onrust in Rutten

Het CDA diende samen met de SP, PU, ONS en CU-SGP een motie in, omdat volgens Marian Uitdewilligen (CDA) de informatieavond op 28 juni in het dorp over de MFA voor veel onrust zou hebben gezorgd.

De scholen zouden worden meegenomen in de plannen, maar de schoolgebouwen kunnen gezien de staat van onderhoud nog wel tien tot twintig jaar mee, werd het dorp toen meegedeeld. Bovendien zouden de scholen niet mee willen in een uni-mfa, maar in een bi-locatie Kindcentrum.

,,Wij willen medewerking verlenen aan een dorpshuis inclusief kleedkamers voor de sport, maar we kunnen nog geen toezegging doen over een kindcentrum. Onderzoek daarnaar is eind september afgesloten’’, zei wethouder Henk Suelmann.

Meer visie Rutten

De motie werd unaniem aangenomen om duidelijke kaders te stellen aan het voorstel dat het college dan aan Rutten en de gemeenteraad doet. ,,De aankoop van De Stiepe is een stap, maar wij vragen een visie over heel Rutten’’, zei Uitdewilligen.

,,Wij willen een businesscase voor het MFA met en zonder de scholen. Wat is de verwachte levensduur van de schoolgebouwen? En wat als er geen ruimte is op de plaats van De Stiepe voor een bi-locatie kindcentrum? Wat zijn de kosten van grondbehoefte als er in het dorp geen ruimte ontstaat voor inbreiding?’’

De wethouder zei toe: ,,Wij gaan onderzoeken wat mogelijk is in Rutten en als wij voor of tegen een MFA zijn, dan komen we met een goede onderbouwing.’’

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen