Minister speldt initiatiefnemers Westermeerwind onderscheiding op

Minister Kamp reikt onderscheidingen uit aan initiatiefnemers Westermeerwind.
Minister Kamp reikt onderscheidingen uit aan initiatiefnemers Westermeerwind.
Foto: gem. NOP

Pieter Meulendijks en Tjitte 
de Groot zijn bij de opening van Windpark Westermeerwind benoemd tot Ridders in de Orde van Oranje Nassau.

Dinsdagmiddag 21 juni 2016 kregen Meulendijks (61) en De Groot (72) een Koninklijke Onderscheiding opgespeld door minister Henk Kamp van Economische Zaken. Zij zijn beiden benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. De uitreiking vond plaats tijdens de officiële opening van Windpark Westermeerwind, locatie Westermeerweg in Espel.

Meulendijks en De Groot kunnen worden aangeduid als echte ‘polderpioniers’. Van oorsprong zijn polderpioniers degenen die een nieuwe start maakten in een nieuwe en onbekende omgeving. Tegenwoordig zijn het mensen die een bedrijf opstarten of een nieuwe markt verkennen. Dat is wat beide heren deden.

Windondernemers

Samen werkten zij meer dan twintig jaar lang aan hun droom: een windpark voor en door de polder. 

Naast agrarische ondernemers werden ze windondernemers. Hun activiteiten begonnen klein met één turbine op hun eigen erf, maar gaandeweg richtten zij zich met Windpark Westermeerwind op een grotere aanpak.

Een lijnopstelling van 48 turbines in het water van het IJsselmeer langs de dijken van Noordoostpolder, met een vermogen van 
144 MW. Dit is voldoende duurzame stroom voor 160.000 huishoudens (de gehele provincie Flevoland).

Met deze ontwikkeling voorkwam de gemeente dat in Noordoostpolder een wildgroei van solitaire windturbines zou ontstaan. De agrariërs die op grond van het toenmalige bestemmingsplan de mogelijkheid hadden om een solitaire turbine te kunnen bouwen en exploiteren, kunnen participeren in het tot stand gekomen Windpark Westermeerwind.

Toekomstige deelname particulieren

Naast deze participatie voor agrariërs krijgen binnenkort ook overige inwoners van Noordoostpolder, Urk en voormalig Lemsterland de kans om mee te draaien in het windpark.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen