Officiële opening buitendijkse windpark Westermeerwind

Windpark Westermeerwind, onderdeel van Windpark Noordoostpolder, wordt vandaag (dinsdag 21 juni 2016) officieel geopend. Zaterdag maakte het publiek al dankbaar gebruik van de activiteiten van de open dag.

Windpark Noordoostpolder is met 86 windturbines en stroom voor 400.000 inwoners het grootste windpark van Nederland. De 48 molens in het water vormen Windpark Westermeerwind. Ze staan opgesteld in een enkele rij langs de Noordermeerdijk en een dubbele rij langs de Westermeerdijk. De 48 windturbines wekken energie op voor 160.000 huishoudens.

Windpark Noordoostpolder bestaat verder uit Windpark NOP Agrowind, met 28 windturbines op de Noorder- en Westermeerdijk, en Windpark Zuidwester, met vier windturbines op de Westermeerdijk en acht op de dijk tussen Urk en de Ketelbrug.

Open dag Westermeerwind

Windpark Westermeerwind hield voorafgaande aan de officiële opening een open dag voor het publiek. Vanuit Urk voer rondvaartboot De Zuiderzee drie keer uit voor een anderhalf uur durende gratis tocht langs en tussen de molens door. De drie rondvaarten, goed voor 175 bezoekers elk, waren binnen drie weken al volgeboekt.

Aan boord draaide een film over de ontwikkeling en bouw van het windpark. Ook kon men in gesprek gaan met medewerkers van Westermeerwind.

Informatiecentrum 11Beaufort, het experiencecentre van Windpark Noordoostpolder, was de hele dag gratis toegankelijk. Bezoekers konden onder meer zelf energie opwekken en beleven.

Aan de Westermeerdijk was een grote tent opgezet waar bezoekers zich konden laten informeren over de bouw en het onderhoud en beheer van het windpark. Medewerkers van Siemens en Westermeerwind vertelden enthousiast over hun bijzondere werk. Ook voor kinderen waren er allerlei leerzame en vermakelijke activiteiten.

Op het water gaven de mannen van de KNRM-stations Lemmer en Urk spectaculaire demonstraties van hun werk. Tegelijkertijd werd op Urk de Ansjooprace gehouden, wat de activiteiten op het water een extra attractieve dimensie gaf.

Zie ook: westermeerwind.nl

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen