Boomfeestdag aanzet gevarieerd bos

Andries Poppe plantte woensdag 28 maart voor de achtste keer de eerste boom op Boomfeestdag. Het was tevens zijn laatste als wethouder en hij werd ervoor in het zonnetje gezet.

Boomfeestdag 2018 wordt in Noordoostpolder twee woensdagen later gehouden dan de landelijke. Dit vanwege een staking van onderwijzers op 14 maart en de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart. Dat is voor zowel de organiserende instanties als de scholen geen reden om het niet door te laten gaan.

Organisatie Boomfeestdag Noordoostpolder

Gemeente Noordoostpolder organiseert deze dag in samenwerking met Natuurmonumenten, IVN Flevoland, de Huttenbouwvereniging, Staatsbosbeheer, Flevolandschap, Landschapsbeheer Flevoland en leerlingen toegepaste biologie van MBO Aeres Emmeloord. Ruim 230 leerlingen van de basisscholen uit Nagele, Tollebeek, Ens, Creil, Rutten, Bant en Marknesse planten bomen en struiken in het Voorsterbos van Natuurmonumenten, ter hoogte van het terrein van Zweefvliegclub Noordoostpolder.

Essentaksterfte

‘Maak ’t buiten beter’, is het thema van de boomfeestdag, “en daar gaan jullie voor zorgen”, zegt de wethouder tegen de kinderen uit de groepen 7 en 8. Door de essentaksterfte zijn er grote gaten ontstaan in singels en bossen in Noordoostpolder. “Daar wordt het bos niet mooier van, maar we hadden ook teveel essen. Jullie gaan vandaag 1.200 haagbeuken, fladderiepen en zomerlindes planten, zodat we een mooi gevarieerd bos krijgen.”

Schep als aandenken Boomfeestdag

Anton Boertje van de gemeente verrast de wethouder vervolgens met een onderscheiding namens de boomfeestdagorganisatie. Een schepje op een sokkel met de inscriptie: ‘Andries Poppe, 8 jaar Boomfeestdagwethouder’. “Een mooi aandenken aan al die keren dat we dit samen gedaan hebben”, zegt Poppe met name tegen alle vrijwilligers. “Er zijn er die hier al veel langer bij betrokken zijn. Ik draag ‘m aan jullie op!”

‘Ik laat het maar op me afkomen’

Op de plantlocatie staan weer heel wat vrijwilligers klaar om de kinderen te assisteren. Iedere leerling mag vijf bomen planten. Viktoria en Gabrysia van De Regenboog in Ens helpen elkaar bij het graven en planten. “Ik vind het best wel leuk”, zegt Viktoria, “maar het is heel anders dan ik verwacht had. Ik dacht dat we ergens in een bos iets met bomen moesten doen”. Gabrysia wist helemaal niet wat er van haar verwacht werd. “Ik dacht: ik laat het maar op me afkomen.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen