Gemeente wil statiegeld op plastic drinkflesjes en blikjes

Foto: publicdomainpictures.net

Gemeente Noordoostpolder gaat zich aansluiten bij de statiegeldalliantie. De statiegeldalliantie roept de overheid op om zo snel mogelijk statiegeld te heffen op alle drankflesjes en blikjes.

Met die maatregel kan zwerfafval met zeventig tot negentig procent worden teruggedrongen. In Noordoostpolder is zwerfafval met hondenpoep de grootste ergernis in de openbare ruimte.

Hoewel de Rijksoverheid aan zet is, vindt Noordoostpolder het toch belangrijk een signaal af te geven. Op 15 maart heeft de Tweede Kamer een overleg over onder andere het onderzoek naar statiegeld op kleine flesjes en blikjes.

Wethouder Poppe: ,,Het is juist nu belangrijk om ons aan te melden en een signaal af te geven aan de Rijksoverheid en hiermee het voorbeeld te volgen van andere Europese landen”.

Zwerfafval tegengaan

Jaarlijks verbruiken Nederlanders met elkaar 50 tot 100 miljoen plastic flesjes en 100 tot 160 miljoen blikjes die op straat, in het milieu of in de vuilnisbak belanden. We kennen de beelden over de plastic soep in de vaarten, kanalen, zeeën en oceanen.

Drinkwaterbedrijven moeten steeds meer moeite doen om schadelijke reststoffen uit het drinkwater te halen. Statiegeld helpt deze enorme afvalberg tegengaan en zorgt voor sneller, makkelijker en beter hergebruik.

Statiegeldalliantie

De statiegeldalliantie is een initiatief van milieuorganisatie Recycling Netwerk Benelux. Er zijn veel milieuorganisaties aangesloten en in de afgelopen week hebben zich veel gemeenten bij dit initiatief aangesloten.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen