Lening ouderen om langer zelfstandig te wonen

Foto: Pixabay.com

Oudere inwoners van gemeente Noordoostpolder kunnen vanaf 15 maart bij de gemeente een lening afsluiten voor het aanpassen van hun huis zodat zij langer zelfstandig thuis kunnen blijven wonen.

Met deze blijverslening kunnen mensen hun huis comfortabel en veilig maken. Het gaat om een proef die twee jaar duurt, er is in totaal € 300.000 beschikbaar.

Het levensloopbestendig maken van woningen is ook in de Noordoostpolder wenselijk en noodzakelijk. Dit komt door door de toenemende vergrijzing, de wens om langer zelfstandig te wonen en het scheiden van wonen en zorg.

Wethouder Henk Suelmann: ,,De blijverslening was een wens van de gemeenteraad. De lening is bedoeld voor particuliere woningeigenaren die nu hun woning levensloopbestendig willen maken, maar ook voor mensen die voorbereid willen zijn op de toekomst”.

Lening voor particuliere woningeigenaren

Woningeigenaren beschikken niet altijd over voldoende liquide middelen om de gewenste woningaanpassingen te betalen. Het gaat dan om woningeigenaren waarbij hun vermogen bijvoorbeeld “vast zit in de stenen”. Zij kunnen van de hypotheekverstrekker geen lening voor woningaanpassing krijgen.

Gemeente Noordoostpolder wil deze mensen helpen om langer zelfstandig thuis te kunnen blijven wonen. Er kan maximaal € 50.000 per woning geleend worden.

Geld om huis toegankelijk te maken

Met het geld kan iemand bijvoorbeeld de badkamer, toilet, slaapkamer, woonkamer, keuken of hal beter toegankelijk maken. Ook kan de directe omgeving van de woning worden aangepast.

Wmo blijft

Inwoners kunnen een beroep doen op de Wmo als sprake is van noodzakelijke woningaanpassing. De blijverslening verandert dit niet. De aanvrager heeft met de blijverslening meer ruimte in de keuze van gewenste woningaanpassingen.

Evaluatie na twee jaar

De blijverslening is een relatief nieuw product; een toenemend aantal gemeenten biedt de lening op dit moment aan. De proef met de blijverslening wordt na twee jaar geëvalueerd.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen