Voortgezet onderwijs Emmeloord samen in campus

Hans Wijnants
Hans Wijnants
Foto: mhpublicaties.nl

Voor de komende twaalf jaar hebben B&W Uitvoeringsprogramma Voorzien in Vastgoed opgesteld. Het leeuwendeel betreft schoolgebouwen en voor het VO is een campus voorzien.

In oktober 2017 stelde de gemeenteraad de ambities en spelregels vast voor maatschappelijke gebouwen in Noordoostpolder. Dit vormde de basis voor een concrete vertaling naar maatregelen voor de komende twaalf jaar: het Uitvoeringsprogramma Voorzien in Vastgoed 2018-2029.

Met dit programma heeft ieder gebouw in eigendom van de gemeente een duidelijk toekomstbeeld. Het leeuwendeel daarvan zijn schoolgebouwen. “We zijn blij met dit uitvoeringsprogramma. Hiermee kunnen we aan de slag om gebouwen de komende jaren te vernieuwen, ruimte zo efficiënt mogelijk in te zetten en leegstand te voorkomen” alsdus wethouder Wiemer Haagsma. Het college legt het uitvoeringsprogramma ter besluitvorming voor aan de raad.

Concrete projecten voor de komende twaalf jaar

Het uitvoeringsprogramma maakt duidelijk in welke gebouwen wordt geïnvesteerd, wanneer, wat dit gaat kosten en wat het gaat opleveren. Omdat niet alles tegelijk kan worden uitgevoerd, en dit is ook niet nodig, zijn voorgestelde maatregelen verdeeld over vier fasen. Ook is aangegeven welke gebouwen eventueel afgestoten kunnen worden als ze niet langer voldoen aan de vraag of niet meer voorzien in een behoefte.

Plannen onderwijs samen met schoolbesturen

Onderwijshuisvesting is de grootste categorie vastgoed van de gemeente. De plannen voor de schoolgebouwen zijn uitgewerkt in een apart document: het integraal huisvestingsplan (IHP) onderwijs. Hierin wordt voorgesteld gebouwen in het primair, speciaal en voortgezet onderwijs te vernieuwen verspreid over de periode tot 2030.

Wethouder Hans Wijnants zegt hierover: “Het afgelopen jaar hebben we nauw samengewerkt met het onderwijsveld om dit plan te ontwikkelen. Het verwoordt onze gezamenlijke ambitie en die is niet gering. Samenwerking staat daarbij voorop. Wij geloven dat dit plan gaat bijdragen aan een gezond en uitdagend leerklimaat in onze gemeente. Samen zetten we ons maximaal in om onze ambitie te realiseren en de middelen die we hiervoor hebben zo goed mogelijk in te zetten.”

Ambitie waarmaken

Het plan gaat uit van de meest actuele prognoses en visie van de scholen. De scholen willen sowieso in elk dorp een onderwijsvoorziening behouden. Met de uitvoering van het programma wil het college deze ambitie waarmaken en er voor zorgen dat elk dorp over twaalf jaar een aanpast schoolgebouw heeft.

Kinderen kunnen daarna naar Emmeloord voor het vervolgonderwijs op een nieuwe VO campus. Dit is een nieuw gebouw waarin het Emelwerda College en Stichting Scholengroep Voortgezet Onderwijs Noordoostpolder (SSVO: Zuyderzee Lyceum en Bonifatius mavo) samen hun onderwijsvisie kunnen verwezenlijken.

Zwemmen gebeurt in een gerenoveerd zwembad. Om laagdrempelige ontmoetingen en dorps- en wijkactiviteiten goed te kunnen blijven faciliteren, zijn ook de eerste dorps- en buurthuizen grondig aangepakt. Dit is nog maar een greep uit de maatregelen die zijn opgenomen in het uitvoeringsprogramma.

Investeringen

Om te zorgen dat Noordoostpolder een leefbare en aantrekkelijke gemeente blijft, stelt het college voor om tot 2030 bijna 65 miljoen euro te investeren in het renoveren en vernieuwen van maatschappelijke gebouwen. Hiervan wordt 49 miljoen geïnvesteerd in schoolgebouwen.

Het onderwijs betaalt mee aan de aanpak van schoolgebouwen. Zij zijn namelijk verantwoordelijk voor het onderhouden en in stand houden van gebouwen en hebben belang bij moderne en passende huisvesting.

Daarnaast kan een deel van de investeringen terugverdiend worden, bijvoorbeeld vanuit besparing op onderhoud en exploitatielasten of via huurinkomsten. De afgelopen twee jaar is al ruimte gecreëerd binnen de gemeentelijke begroting om te investeren in gebouwen.

De financiële onderbouwing voor het uitvoeringsprogramma is grotendeels rond. De onderdelen waarvoor nog geen onderbouwing is, bespreken we bij de perspectiefnota 2019-2022 in juni 2018.

De gemeenteraad bespreekt het uitvoeringsprogramma VIV op 29 januari 2018 in de RTG.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen