‘Laat iedereen minstens één fairtrade product kopen’

Foto: fairtrade.nl

De najaarseditie Fairtradeweek wordt gehouden van 28 oktober tot en met 5 november 2017. Fairtradegemeenten moedigen iedereen aan minstens één fairtrade product te kopen.

„Als iedereen komende week minstens één fairtrade product zou kopen, dan maken we met z’n allen al een enorm verschil”, zegt Annie van Zwol van de Wereldwinkel Noordoostpolder en betrokkene bij de fairtradegroep van de Pioniers van de Toekomst.

Tijdens de Fairtradeweken wordt het belang van eerlijke handel nog eens extra onder de aandacht gebracht door supermarkten, Wereldwinkels, bedrijven, gemeentes en enthousiaste vrijwilligers.

Tony’s Chocolonely

Want er valt nog veel te verbeteren, zo blijkt uit het verhaal achter de ‘Tony’s Chocolonely’-repen. Iedereen heeft zich vast wel eens afgevraagd waarom die niet in gelijkmatige breekblokjes zijn verdeeld, want zo kun je niet eerlijk delen.

En dat is nu net de symboliek achter de vorm van de Tony Chocolonely-reep. „Zolang de cacaoketen ongelijk verdeeld is, blijft onze reep dat ook”, staat op tonyschocolonely.com 

De missie van Tony’s is: „Samen maken we 100% slaafvrij de norm in chocolade”. De route daarnaartoe is bewustzijn bevorderen, het goede voorbeeld geven en anderen stimuleren dit voorbeeld te volgen.

Fairtrade dichtbij

In het kader van de Fairtradeweek wordt op zaterdag 28 oktober en zaterdag 4 november in een stand op de streekmarkt in Emmeloord specifiek aandacht besteed aan Tony’s Chocolonely. Maar daarnaast heeft de hele streekmarkt alles te maken met fairtrade, omdat het gaat om producten van eigen bodem.

In veel supermarkten en winkels zijn tijdens de Fairtrade Week diverse Fairtrade producten in de aanbieding. De Fairtrade Week actiefolder , waarin een aantal van deze aanbiedingen gebundeld zijn, is ook online in te kijken.

Noordoostpolder heeft een Fairtraderoute met adressen waar fairtrade producten en streekproducten worden verkocht óf waar het gedachtegoed wordt uitgedragen door deze producten te gebruiken en te serveren.

Wereldwinkel

In de Wereldwinkel in Emmeloord wordt zaterdag 28 oktober een Thais gerecht bereid waar bezoekers van kunnen proeven. Verder is er deze week speciale aandacht voor onder meer Seepje , een milieuvriendelijk schoonmaakproduct op basis van de Sapindus-vrucht uit Nepal.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen