Ingrepen nodig voor behoud Werelderfgoed Schokland

Foto: Cultuurbedrijf Noordoostpolder

Werelderfgoed Schokland toont de voortdurende strijd van de mens tegen het water. Voor het duurzame behoud van dit voormalige eiland zijn ingrepen noodzakelijk.

Het college stelt de raad voor om € 2,3 miljoen bij te dragen aan de toekomstige ontwikkeling van het Werelderfgoed. Deze bijdrage is bedoeld voor de recreatieve inrichting van een nieuw natuurgebied en het realiseren van een nieuw bezoekerscentrum in Werelderfgoed Schokland.

Oplossing gezocht verschillende problemen Schokland

De huidige staat van Werelderfgoed Schokland levert voor alle betrokken partijen knelpunten op.

  • Archeologen: het bodemarchief verdroogt en verteert geleidelijk;
  • Agrariërs: bodemgebruik wordt steeds lastiger door de (ongelijke) maaivelddaling in combinatie met toenemende vernatting en de beperkingen vanuit de Ruimtelijke Ontwikkeling;
  • Waterschap: het waterbeheer in dit gebied wordt steeds lastiger en duurder door de ongelijke maaivelddaling;
  • Grondeigenaren: de waarde van de grond vermindert op termijn door de toenemende gebruiksbeperkingen (door vernatting en bescherming van het bodemarchief);
  • Gemeente, provincie en rijk: bedreiging van de eerste Nederlandse Unesco-Werelderfgoedsite.

Duurzame oplossing Schokland vraagt samenwerking

De zorg voor de toekomst wordt ook gevoeld door alle organisaties die betrokken zijn bij het Werelderfgoed. Zij willen tot een oplossing komen waarbij alle partijen wat geven en nemen om uiteindelijk allemaal beter af te zijn.

De afgelopen jaren hebben de gebiedspartners van Werelderfgoed Schokland een oplossing gezocht om het Werelderfgoed een goede toekomst te bieden. Daarbij spelen niet alleen de archeologische waarden en mogelijk verlies van de Werelderfgoedstatus een rol.

Ook de verdienmogelijkheden van de agrariërs en de kleine ondernemers, de bekendheid bij het publiek en de jaarlijkse kosten van het beheer wegen mee.

Oplossing lijkt voorhanden

Deze is gevonden in een combinatie van natuurontwikkeling, bescherming van archeologische waarden en een toeristisch-recreatieve ontwikkeling van het gebied. Daarvoor is veel geld nodig. Dit moet worden opgebracht door verschillende partijen. Een rijksbijdrage is daarbij cruciaal.

Een belangrijk onderdeel van de integrale gebiedsontwikkeling Werelderfgoed Schokland is het project Nieuwe Natuur. Hiervoor is eerder een plan ingediend bij het programma Nieuwe Natuur van de provincie Flevoland. De provincie heeft dit plan goedgekeurd en levert een grote bijdrage via de Nieuwe Natuurgelden.

Er zijn echter ook investeringen nodig van partijen uit de regio, maar met name ook van het Rijk. Een tweede onderdeel omvat het realiseren van een nieuw bezoekerscentrum. Daarin zullen het Cultuurbedrijf, Museum Schokland en Stichting Het Flevo-landschap samenwerken om Werelderfgoed Schokland op de kaart te zetten.

Positief besluit gebiedspartners voorwaarde slagingskans

Bij een positief besluit van de partners biedt het project integrale gebiedsontwikkeling Werelderfgoed Schokland kansen voor behoud van de archeologische waarden, behoud van de Unesco-status, het opheffen van beperkingen voor de landbouw en realisatie van 200 ha nieuw recreatiegebied.

Provincie Flevoland, Het Waterschap Zuiderzeeland en Stichting Het Flevo-landschap hebben al positieve principe-besluiten genomen. Cruciaal voor de doorgang van het proces is echter de Rijksbijdrage. Een besluit hierover wordt in december verwacht.

Gemeente Noordoostpolder werkt voor het behoud van Schokland samen met:
Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed
Rijksvastgoedbedrijf
Provincie Flevoland
Stichting het Flevo-landschap
Waterschap Zuiderzeeland
Noordelijke Land-en Tuinbouw

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen