Ondernemers zien volbouwen Jumboplein niet zitten

Ondernemers zien volbouwen plein niet zitten.
Ondernemers zien volbouwen plein niet zitten.
Foto: Maps Google

Bedrijven Actief Noordoostpolder (BAN) omarmt de plannen voor het stadshart van Emmeloord, maar ziet niets in bebouwing van het Jumboplein. Dat meldde ondernemer Jeroen Beekman maandagavond in de commissie Woonomgeving.

Volgens hem zijn ondernemers enthousiast over het grootste deel van het plan. ,,Het is een fantastisch plan waar we op hoofdlijnen helemaal achter staan. Het horecaplein op De Deel is super. We krijgen een gezellig stadshart waaraan veel behoefte is”, aldus Beekman, die ook positief is over het overleg met de gemeente.

Jumboplein niet volbouwen

Volbouwen van het Jumboplein raadt de BAN echter af. ,,Verplaatsen van bedrijven naar het centrum juichen wij toe, maar voeg geen extra meters bebouwing toe. Er is weinig of geen interesse vanuit de detailhandel om zich in Emmeloord te vestigen”, waarschuwt de ondernemer.

Hij wijst erop dat het aantrekken van de economie voorbijgaat aan de detailhandel. ,,De omzet van de kledingbranche groeit wel, maar dat komt door internetverkoop. In de winkelstraat daalt de omzet nog steeds. Ook daarom zien we geen heil in volbouwen van het Jumboplein.”

Een aantal partijen vraagt zich af wat deze visie betekent voor de centrumplannen. Volgens wethouder Suelmann verandert het proces echter niet.

,,We willen voortvarend aan de slag en bespreken elk onderdeel met marktpartijen. Dat geldt ook voor het Jumboplein. Als ondernemers geen heil zien in bebouwing, komen we met een alternatief terug naar de raad. De markt bouwt, wij niet. We moeten echter dingen in gang zetten, anders blijven we eindeloos praten.”

Open planproces

Een alternatief moet zoveel mogelijk aansluiten bij het open planproces, waarin bewoners zich uitspraken voor het huidige plan. Onder meer CDA en VVD willen daar zoveel mogelijk aan vasthouden. ,,Als we nu al bebouwing van het Jumboplein uit het plan halen, nemen we de burgers niet serieus”, stelt Goos van het CDA. De gemeenteraad praat in oktober verder over het zogenoemde beeldkwaliteitsplan voor het stadshart.

Ondernemers zetten zich ondertussen in voor een fonds waaruit ze marketing en activiteiten betalen. Die moeten meer volk naar het centrum van Emmeloord lokken. De gemeente draagt veertigduizend bij aan dit fonds. Dan moet wel minimaal de helft van de ondernemers willen meebetalen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen