Gemeenteraad Noordoostpolder vestigt snelheidsrecord

Commissievergadering Noordoostpolder
Commissievergadering Noordoostpolder
Foto: Erik Driessen

Binnen vijf minuten beëindigde burgemeester Aucke van der Werff dinsdagavond de eerste gemeenteraadsvergadering nieuwe stijl. Over sneller besluiten nemen gesproken.

Dat is althans een van de doelen van de nieuwe stijl. ,,Dat het zo snel ging, heeft vooral te maken met het gebrek aan agendapunten”, klonk het na afloop bijna geruststellend.

De Noordoostpolder wil snellere besluitvorming en meer discussie tussen de gemeenteraadsleden. Een nieuwe vergaderstructuur moet daaraan bijdragen: de politici bespreken eerst in drie afzonderlijke commissies de agendapunten en besluiten daarover, als het goed is, op dezelfde avond in de raadsvergadering.

Bij gebrek aan veel agendapunten lukte dat op de eerste avond wonderwel. Van der Werff kon drie hamerstukken aftikken en bracht één ‘stemstuk’ in de vergadering. Met een ruime meerderheid koos de gemeenteraad voor het vervangen van de Marknesserbrug door een ‘stadspoortvariant’.

Daarover was in de commissie overigens wel de nodige discussie, zodat ook dat doel van de nieuwe opzet behaald werd. Zoeken was het nog wel voor de commissieleden.

,,Volgens de nieuwe opzet mag ik nu….”, was de meest gehoorde zin van de avond. Of de nieuwe opzet inderdaad een verbetering is, moet blijken als de politiek meer agendapunten te verhapstukken heeft.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen