Economie Noordoostpolder is sterk

Foto: Pixabay.com

Noordoostpolder heeft vergeleken met vergelijkbare gemeenten en het landelijke gemiddelde een sterke economie blijkt uit onderzoek naar de arbeidsmarkt.

Het onderzoek naar de arbeidsmarkt in Noordoostpolder, uitgevoerd door bureau Louter, in opdracht van de gemeente, concludeert verder dat de eigen inwoners in hoge mate profiteren van de sterke economie. Meer dan 65 procent van alle inwoners met werk, werkt in Noordoostpolder zelf. Landelijk ligt dit percentage op ongeveer 48 procent.

De arbeidsmarkt in de gemeente speelt zich vooral op MBO-niveau af. Meer dan de helft van de beroepsbevolking is opgeleid op middelbaar niveau, tegen iets meer dan 
40 procent landelijk. Het aantal vacatures is lager dan landelijk gemiddeld, maar daar staat tegenover dat er relatief veel seizoensgebonden werk is.

Groei werkgelegenheid door sterke economie

Aanleiding voor het onderzoek was de gelijktijdige groei van werkgelegenheid en werkloosheid die zich tot medio 2016 voordeed. Deze twee ontwikkelingen leken strijdig met elkaar. De gemeente wilde meer inzicht in deze trend.
Wethouder Hennie Bogaards: ,,Inmiddels vertaalt de aantrekkende economie zich ook in een daling van de werkloosheid. Dat is op korte termijn vooral gunstig voor mensen met een goede opleiding en/of recente werkervaring. Op termijn gaan ook de kansen voor mensen met een grotere afstand toenemen. Daar zijn we blij mee”.

Het college wil de uitkomsten van het onderzoek graag delen en bespreken met bedrijven, instellingen en het onderwijsveld. Bogaards: ,,Samen kunnen we de werkzoekenden in onze gemeente nog beter koppelen aan de groeiende werkgelegenheid. Het onderzoek van Louter biedt daarvoor een goede basis”.

Maandag 13 maart presenteert Louter de uitkomsten van het onderzoek. Geïnteresseerden zijn welkom om 19.30 uur in het gemeentehuis in Emmeloord.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen