Beleid gebruik gronduitbreiding achter ‘arbeiderswoningen’

Het landschappelijke verschil tussen boeren- en arbeiderserven moet in tact blijven.
Het landschappelijke verschil tussen boeren- en arbeiderserven moet in tact blijven.
Foto: Maps Google

Burgemeester en wethouders hebben gedoogbeleid vastgesteld voor het gebruik van grond achter voormalige arbeiderswoningen. Het open karakter in het landschap moet behouden blijven. Dus een moestuin mag, maar een boomgaard niet.

Bewoners van voormalige arbeiderswoningen in Noordoostpolder willen vaak een stukje grond bijkopen van de naastgelegen agrariër.  Na het doorlopen van een bestemmingsplanprocedure krijgt zo’n strook grond tot maximaal 15 meter een woonbestemming met bouwmogelijkheden.

Agrarische bestemming blijft behouden

Vaak kopen de bewoners méér grond dan 15 meter. Bij die aankoop staat de koper er vaak niet bij stil, dat die gronden nog steeds een agrarische bestemming hebben en dat ander gebruik strijdig is met de bestemming.

,,Dit kan tot problemen leiden”, aldus wethouder Wiemer Haagsma. ,,De nieuwe eigenaar wil de gekochte grond bij de tuin trekken of er een moestuin van maken en formeel gezien mag dat niet. Dankzij nieuw beleid is er nu meer mogelijk.”

In 2015 heeft de gemeenteraad de beleidsregel ‘Uitbreiding arbeiderserven Noordoostpolder’ vastgesteld. Daarin is geregeld welke bouwmogelijkheden er zijn wanneer bewoners van voormalige arbeiderswoningen een stukje grond bijkopen van de naastgelegen agrariër.

Aansluiten op agrarisch karakter

Burgemeester en wethouders hebben nu gedoogbeleid vastgesteld voor het gebruik van grond achter arbeiderswoningen. Dat gedogen geldt alleen voor die gebruiksfuncties die “goed aansluiten bij het agrarisch karakter van het landelijk gebied en die de openheid van het landschap niet aantasten”. Voorbeelden hiervan zijn een dierenweide, grasland voor sport en spel of een moestuin.

Landschappelijk verschil boeren- en arbeiderserven moet in stand blijven

Wat het college niet wil toestaan is verdichting in de vorm van singels en boomgaarden in de stroken grond achter arbeiderswoningen. Dat komt omdat de gemeente het landschappelijke verschil tussen de agrarische erven en de arbeiderswoningen in stand wil houden.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen