Het Cultuurfonds Flevoland heeft in het eerste kwartaal van 2024 voor 158.000 euro bijgedragen aan 24 bijzondere cultuur- en natuurprojecten in de provincie Flevoland. Hieronder lichten we enkele opvallende projecten toe waar het bestuur van onder de indruk is.
FLEVOLAND, 02-04-2024 - De volledige lijst met financiële bijdragen uit deze eerste ronde van 2024 is te vinden in de bijlage.
https://www.cultuurfonds.nl/toekenningen?provincie=Flevoland&vergaderdatum=2024-03-07
Gustav Mahler Symfonie 2 “opstanding”
Stichting Internationaal Zomerfestival Flevoland ontvangt 25.000 euro voor het herdenkingsconcert Mahler 2 op 4 mei 2024 in de Kunstlinie in Almere. Dit jaar is het 130 jaar geleden dat Gustav Mahler zijn 2e symfonie voltooide. Het is een heel bijzonder werk dat sterk verbonden is met het thema leven, dood en wederopstanding. Daarom wordt een uitvoering hiervan vaak verbonden met een speciale herdenking. In Flevoland is het werk nog nooit uitgevoerd. Het heeft een gigantische bezetting, met zowel koor als een orkest van beiden meer dan 100 mensen.
Openluchtspel Springmuis
Stichting de Speelwildernis ontvangt 6000 euro voor het Openluchtspel ‘Springmuis’. Een voorstelling voor leerlingen van groep 3/6 van basisscholen waarin spelen, theater en natuurbeleving samenkomen. Deze sprankelende voorstelling wordt eind mei uitgevoerd in bossen in Flevoland, in de buurt van de eigen school. Een oud indiaans verhaal inspireerde tot deze interactieve voorstelling, waarin de kinderen letterlijk en figuurlijk van de gebaande paden af gaan. Onder leiding van een acteur en een musicus gaan zij op avontuur. “Weten wat je wilt” en “eigenwijs durven zijn” staan centraal in deze voorstelling, waarin leerlingen opzoek gaan naar het dier waar het kind zich het meest vertrouwd mee voelt. Samen met een kleine muis gaan zij dit avontuur aan. Zij ontdekken dat je niet bang hoeft te zijn als je iets wilt dat afwijkt van wat de meeste kinderen doen. Zo versterkt de voorstelling de mentale weerbaarheid. Iedereen, ook de kwetsbare leerlingen ontdekken gaandeweg dat wanneer je jezelf blijft, je niet bezwijkt voor de groepsdruk, je jezelf een plezier doet!
Multidisciplinair project ’Seizoenstaferelen: op reis door het voedsellandschap van Flevoland’
’Seizoenstaferelen’ trekt met een iconische rode tafel door het (voedsel)landschap van Flevoland om mensen die normaal gesproken niet samen aan tafel zitten, bij elkaar te brengen. Elk seizoen staat in teken van een opgehaald vraagstuk uit de wijk of boerenerf. Cultuur en gastronomie worden samengebracht rondom regionaal voegdel.
De LENTEeditie vindt plaats vanaf begin mei in Kustzone Poort; met buurtbewoners, chef en kunstenaars worden drie kooksessies georganiseerd om ideeën over de wijk, verhalen, recepten en kooktechnieken die de diversiteit van de wijk weerspiegelen, op te halen.
Bij de ZOMEReditie in Lelystad in de zomermaanden, worden boer, producent en creatieve makers samengebracht rondom de potentie, geschiedenis en smaakbeleving van Nederlands geproduceerde granen.
De WINTERedietie, welke in december ook plaats zal vinden in Kustzone Poort, focust op het bij elkaar brengen van boer en burger met een vernieuwend concept voor een alternatieve wintermarkt; waar lokale ambachten, culinaire hoogstandjes en creatieve workshops samenkomen.
Zoals het nu lijkt maken ze in augustus ook nog een stop in Biddinghuizen. Stichting ’n Wilde Keuze ontvangt voor dit project 20.000 euro.
Over het Cultuurfonds
Het Cultuurfonds investeert elk jaar ruim 40 miljoen euro in cultuur en natuur. Dat geld gaat naar zo’n 3.500 projecten door heel Nederland, in het Caribisch deel van het koninkrijk en in Suriname. Dat doen we met de bijdrage van de VriendenLoterij en Nederlandse Loterij, van onze schenkers en donateurs en samen met onze partners. Het Cultuurfonds Flevoland is een van de twaalf provinciale afdelingen.