Het Cultuurfonds Flevoland heeft in het eerste kwartaal van 2025 voor 133.000 euro bijgedragen aan 22 bijzondere cultuur- en natuurprojecten in de provincie Flevoland.
Hieronder lichten we enkele opvallende projecten toe waar het bestuur van onder de indruk is. De volledige lijst met financiële bijdragen uit deze eerste ronde van 2025 is te vinden in de bijlage. https://www.cultuurfonds.nl/toekenningen?provincie=Flevoland&vergaderdatum=2025-03-20
Museumwoning Huis van Almere – Stichting Acqua Tornata
Hoe woonden we in de jaren ‘70? In museumwoning Huis van Almere stap je een woonkamer uit 1976 binnen. De inrichting is speels en experimenteel: een zitkuil, natuurlijke materialen en veel groen.Het Cultuurfonds Flevoland draagt maar liefst 25.000 euro bij aan deze museumwoning dat op de historische locatie De Werven in Almere gaat komen. De stad Almere wordt zo als voorbeeldig architectonisch en stedenbouwkundig product van de jaren zeventig uitgelicht. De woning is niet alleen bedoelt als tijdsmachine naar de jaren ‘70. Huis van Haven biedt ook een cultureel programma met kennis, vermaak en ontwikkeling. Bezoekers ontdekken hoe thema’s als duurzaam bouwen en gemeenschapsvorming in de jaren ‘70 speelden – en hoe ze vandaag weer relevant zijn. Huis van Almere moet op 30 november 2025 volledig operationeel zijn.
Gouden Klanken in de Groene Natuur. Uitgast Jong Talent
Stichting Uitgast ontvangt 10.000 euro voor een bijzonder initiatief binnen het jaarlijkse Uitgast Festival: Uitgast Jong Talent. Dit programma biedt jonge musici van 10 tot 18 jaar een waardevol podium om hun talent te tonen en essentiële podiumervaring op te doen. In Nederland bestaan diverse gerenommeerde competities, zoals het Vioolconcours, de Cello Biënnale en het Prinses Christina Concours. Hoewel deze wedstrijden bijdragen aan talentontwikkeling, ontbreekt het vaak aan concrete podia waar jonge musici daadwerkelijk voor publiek kunnen optreden. Uitgast Jong Talent vult deze leemte door hen tijdens de editie van 2025 een professioneel podium te bieden in Natuurpark Lelystad, een omgeving die inspiratie en verbinding met natuur en publiek stimuleert. Gouden Klanken in de Groene Natuur zal plaatsvinden op zaterdag 30 augustus en zondag 31 augustus 2025.
Schokland Regenerated / Wanja op Schokland
Stichting Compagnie Dakar ontvangt 10.000 euro voor een nieuwe zomerlocatievoorstelling van compagnie Dakar op Schokland- geschreven door Marlies Bosmans en geregisseerd door Guido Kleene. In een radicale bewerking van oom Wanja van Tsjechov laat de voorstelling de opkomst en neergang van een biologische boerderijcommune zien uit de periode van, de transformatie van de landbouw en het verzet van de omgeving. Het is muzikaal locatietheater geproduceerd in samenwerking met Cultuurbedrijf Noordoostpolder, theater 't Voorhuys en Museum Schokland. Re-Generation / Wanja op Schokland is de derde in een serie van jaarlijks terugkerende zomer locatievoorstellingen op Schokland – met als doel een nieuwe plek te veroveren voor locatietheater met een sterke band met de Noordoostpolder, met een landelijke uitstraling, dat een talentontwikkelingstraject biedt aan jonge (muziek)theatertalenten uit de omgeving. Het verdwenen eiland Schokland vormt de locatie en inspiratiebron voor de reeks voorstellingen tussen 10 en 20 juli 2025.
Over het Cultuurfonds
Het Cultuurfonds investeert 50 miljoen euro per jaar in cultuur en natuur. In meer dan 4.000 projecten en personen door heel Nederland, in het Caribisch deel van het Koninkrijk en in Suriname. Dat doen we met de financiële bijdrage van de VriendenLoterij en Nederlandse Loterij, van donateurs, uit nalatenschappen en samen met onze partners. Verenigingen, stichtingen, culturele instellingen, natuurorganisaties en individuele kunstenaars kunnen een bijdrage aanvragen voor hun project. Het Cultuurfonds investeert ook op eigen initiatief in cultuur en natuur én geeft prijzen en studiebeurzen. Het Cultuurfonds Flevoland is een van de twaalf provinciale afdelingen.