Subtiele film over ‘heks’ in Filmhuis Emmeloord

Holly
Holly
Foto: aangeleverde foto Bibliotheek Noordoostpolder

Heks of heler? Dat is de vraag die centraal staat in de Vlaamse film Holly, woensdag 3 april te zien bij Filmhuis Emmeloord. Nadat de vijftienjarige Holly een dodelijke schoolbrand heeft voorspeld, zijn alle ogen op haar gericht. Regisseur Fien Troch laat knap in het midden welke helende gaven Holly precies worden toegedicht. En daardoor blijft die vraag de hele film lang intrigeren.

EMMELOORD, 22-03-2024 – Wat we Holly zien ‘doen’ om mensen te ‘helpen’, komt toch vooral neer op empathie hebben. Holly is namelijk ook gewoon een tiener die liever populair wil zijn dan een ‘nerdy heks’. Een lerares is geïntrigeerd door het vreemde voorgevoel van Holly en nodigt haar uit om vrijwilligerswerk te doen in de rouwende gemeenschap. Holly wordt een hype – en dat brengt vervolgens een heel eigen, fijnzinnig verbeelde dynamiek met zich mee.

Al gauw verlangt de gemeenschap te veel van haar, en is het de vraag in hoeverre Holly echt kan helpen. Ze komt uit een gebroken en armlastig gezin en besluit geld te vragen voor haar ‘helende’ diensten. Kan ze ook eens de juiste sneakers aanschaffen. Anderen, onder wie een leerkracht van haar school, rekenen haar dat aan: Holly mag niet verdienen aan de ellende van anderen.

Holly gaat hiermee ook over een existentiële crisis van een jonge vrouw op weg naar volwassenwording. Regisseur Troch zei in een interview dat de film volgens haar uiteindelijk draait om de vraag hoe het is om mens te zijn. ‘Waarom doen we wat we doen? Waarom geloven we wat we geloven?’

 

Woensdag 3 april | 20.00 uur
Holly
103 minuten | Regie: Fien Troch

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen