Niet verder dan de dampalen kijken

Dampalen
Dampalen
Foto: Landschapsbeheer Flevoland

Wanneer je door de Noordoostpolder rijdt heb je ze ongetwijfeld gezien: dampalen. Het zijn de betonnen palen die bij boerderijen aan het begin van de oprit staan. Marion Scherphuis, projectleider bij Landschapsbeheer Flevoland, ziet ze als een mooi voorbeeld van echt Flevolands erfgoed. Daarom roept Landschapsbeheer op: kijk eens niet verder dan de dampalen.

FLEVOLAND, 14-03-2024 – Dampalen horen echt bij het plan voor Flevoland: “Bij het inrichten van de Noordoostpolder werd een set palen met een letter-nummer combinatie geplaatst. Deze palen gaven het kavel aan. Lang na de inpoldering werden deze letter-nummer combinaties gebruikt als herkenningspunt, vaak in plaats van de naam van boeren of de huisnummers,” legt Marion uit. “Flevoland is gemaakt door mensen. De generatie die Flevoland heeft opgebouwd en vormgegeven maakt langzaam plaats voor een generatie die Flevoland nu moet behouden. Het dampalenproject zien wij als een mooie manier om een nieuwe generatie te betrekken bij erfgoed.”

“Het is een enthousiast project, dus we kunnen alle hulp gebruiken,” roept Marion op. “Tijdens een wandeling of fietstocht door de NOP kan je bijvoorbeeld doorgeven waar dampalen staan, of de set compleet is en in welke conditie ze zijn. Maar we zijn ook opzoek naar mensen die het leuk vinden om het archief in te duiken: is er een overzicht van waar ze geplaatst zijn bijvoorbeeld? We hebben ook verhalen gehoord over houten palen met dezelfde functie, daar willen we graag alles van weten!”

Voor iedereen die meer wil weten over het project is er op woensdag 20 maart een bijeenkomst op het kantoor van Landschapsbeheer (Botter 14-03 in Lelystad). Hierin legt Landschapsbeheer uit hoe het project eruit gaat zien en hoe mensen daarbij kunnen helpen. Aanmelden voor de bijeenkomst op 20 maart, of gelijk al als vrijwilliger, kan via de website van Landschapsbeheer Flevoland.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen