AJSO winnaar van de Lelyprijs 2023

Foto: Prins Bernhard Cultuurfonds Flevoland
Stichting Almeers Jeugd Symfonie Orkest is de winnaar van de Lelyprijs 2023. Onder de stichting vallen 4 jeugdorkesten: De Strijkersklas, de Orkestklas, het Juniororkest en het AJSO. Het AJSO is een van de toonaangevende jeugdorkesten van Nederland.
ALMERE, 12-05-2023 – De stichting AJSO biedt een opgaande orkestlijn aan waardoor kinderen al op jonge leeftijd kennis maken met het orkestspel en zich binnen de stichting ontwikkelen en doorgroeien naar het grote AJSO. In al die jaren is het AJSO gegroeid tot een jeugdorkest van formaat. De Lelyprijs, waaraan een bedrag van €5000 is verbonden is bedoeld voor organisaties of personen die zich hebben onderscheiden met activiteiten op het gebied van cultuur of natuur. De prijs is een initiatief van het Prins Bernhard Cultuurfonds Flevoland.
Almeers Jeugd Symfonie Orkest
Het Almeers Jeugd Symfonie Orkest (AJSO) is opgericht door dirigent Hans Welle. Het AJSO is het toporkest van de stichting AJSO. Sinds februari 2023 heeft zijn zoon Daan Welle hem opgevolgd als dirigent. Het is een groot symfonieorkest met zo’n 80 leden. In februari hebben ze hun 35 jarig jubileum gevierd. Het is de vierde keer dat ze met groot publiek in het concertgebouw van Amsterdam mochten spelen, met twee keer een eigen voorstelling. Het AJSO organiseert veel voor hun leden. Zo proberen ze elke twee jaar voor concerten naar het buitenland te gaan. Stichting AJSO doet er alles aan om jong muzikaal talent in Almere te stimuleren en te ontwikkelen. Binnen de orkesten wordt met veel enthousiasme, plezier en professionaliteit muziek gemaakt. De muzikanten ontmoeten hier hun vrienden tijdens de wekelijkse repetities. Het orkest speelt veel filmmuziek, afgewisseld met klassieke werken.
Genomineerd
Naast de Stichting AJSO was ook Wilma Hartsuiker van de Stichting Goede Rede Concerten genomineerd voor de prijs. Wilma is met pensioen en heeft destijds aangegeven om zich tijdens haar pensionering volledig te storten op het organiseren van klassieke concerten in Almere. Zij organiseert waar ze kan concerten met niet de minste musici. Wilma is ontzettend gedreven maar zet zichzelf niet op de voorgrond. Zij is diegene die ook nooit applaus ontvangt omdat zij de spil achter de schermen is. Zij doet veel voor het muziekleven in Almere en daarbuiten. Haar sterke verbindende kant uit zich doordat zij jong talent uit Flevoland weet te koppelen aan professionals van over de hele wereld. Nog uitzonderlijker is dat zij topmusici naar Almere haalt. Wat de commissie opvalt is dat Wilma in de 8 jaar dat haar stichting bestaat een behoorlijk prestige heeft opgebouwd. Ook de bijdrage van de stichting naar buiten is zeer professioneel.
Uitreiking
Vrijdag 19 mei 2023 wordt tijdens de première van de documentaire Fini, ’35 jaar vechten met de beer’ in de Kinepolis te Almere de prijs overhandigd door commissaris van de Koning, Leen Verbeek. Dankzij de onuitputtelijke toewijding van dirigent Hans Welle heeft Almere nu een fantastisch jeugdsymfonieorkest. Na 35 jaar neemt hij afscheid van “zijn” AJSO. In de documentaire is Hans gevolgd gedurende de laatste maanden op weg naar zijn finale optreden in het prestigieuze Concertgebouw in Amsterdam. De documentaire wordt op 2e Pinksterdag uitgezonden door Omroep Flevoland.
Over het Prins Bernhard Cultuurfonds
Elk jaar investeert het Prins Bernhard Cultuurfonds meer dan € 35 miljoen in cultuur en natuur. Dat geld gaat naar zo’n 3.500 projecten door heel Nederland en het Caribisch deel van het Koninkrijk. Dat doen we met de bijdrage van de VriendenLoterij en Nederlandse loterij en samen met onze schenkers, donateurs en partners.
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen