Herdenking en viering Keti Koti en Nationale Dag Suriname bij Floriade Expo 2022

Feestelijke parade Nationale Dag van Suriname
Feestelijke parade Nationale Dag van Suriname
Foto: Fotolinie
De zomerkalender van Floriade in Almere staat vol culturele feesten. De deelnemende landen aan Floriade vieren een Nationale Dag met een feestelijke en culturele invulling. Dit weekend wordt iedere bezoeker een beetje verliefd op Suriname. Met ritmische muziek, kleurrijke kledij en geurende gerechten is het 3 dagen feest op de Expo! De activiteiten gaan vandaag tot 17.00 uur nog door.
Klik hier voor een korte reportage van het weekend.
Keti Koti
Na hevig verzet van de tot slaaf gemaakten in Suriname en de toenmalige Nederlandse Antillen werd de slavernij op 1 juli 1863 formeel afgeschaft. Niet voor niets is 1 juli de Nationale Dag van Suriname en de start van 3 dagen feest, ook bij Floriade. Na een officiële ontvangst in het Food Forum volgde een kleurrijke muzikale optocht met Bazuinkoor Kopru Tu, de vlaggenceremonie en het volkslied van Suriname, het traditionele Plengoffer en een kranslegging. In de keynote speech sprak drs. Marjorie Esajas over Excuses en Reparatie van de schade die is aangericht tijdens het Nederlands slavernijverleden.
SMOA (Stichting Multiculture Organisatie Almere) verzorgde op 1, 2 en 3 juli een uitgebreid Keti Koti festival met workshops en shows van dans- en muziekgroepen Sabroso, Combinatie 16 met Teve en Stoffie, Pasensie Famirie en Ametare en vele anderen.
Sharon de Miranda, chefkok van Food Forum bereidde met haar team duizend Free Heri Heri maaltijden van aardvruchten en gezouten vis. Een traktatie aan de bezoekers van de Nationale Dag en het Keti Koti festival.
Tijdens het feestelijke festival is ook het Suriname-paviljoen extra in trek.
In het paviljoen met het thema ‘The Greenest Place. Since Ever’ ontdek je de Surinaamse cultuur en liefde voor de natuur met bomen, planten, fruit en de natuurvriendelijke oplossingen voor de gevolgen van klimaatverandering.
Vandaag, zondag 3 juli viert Floriade de Nationale Dag van Bangladesh met de vlaggenceremonie, traditionele dans en zang. Vanmiddag vindt er een relatie-event plaats.
Op 8 juli staat de Nationale Dag van Italië op het programma met onder meer een seminar over de betekenis van bloemen in Dantes Goddelijke Komedie. Op 11 juli is het de Nationale Dag van Cyprus.
Klik hier voor een overzicht van alle Nationale Dagen bij Floriade.
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen