Half miljoen voor restauratie oudste landschapskunstwerken

Observatorium Robert Morris
Foto: Johannes Schwartz

Provinciale Staten van Flevoland hebben ingestemd met een bedrag van 500.000 euro voor het herstel van de vier oudste landschapskunstwerken van Flevoland.

FLEVOLAND, 15-10-2021 – Het gaat om De Groene Kathedraal, Aardzee, de omgeving van het Observatorium en Sea Level. De restauratiewerkzaamheden starten zo snel mogelijk.

Gedeputeerde Kunst en Cultuur Michiel Rijsberman: “We hebben besloten om hier een bijdrage aan te leveren zodat deze kunstwerken de uitstraling krijgen die ze verdienen bij aanvang van de Floriade in 2022. Daarnaast waren deze landschapskunstwerken in dermate slechte staat dat restauratie niet langer kon wachten.”

Restauratiewerkzaamheden

De werkzaamheden aan de vier landschapskunstwerken zijn nogal verschillend. Zo zullen de kwetsbare bomen bij De Groene Kathedraal (1996) in Almere vervangen worden voor nieuwe aanplant. Bij Aardzee (1982) in Zeewolde, worden de verweerde taluds vervangen en worden de contouren en paden strakgetrokken.

De omgeving van het Observatorium (1977) in Lelystad, wordt teruggebracht naar de oorspronkelijke staat om de beleving van het kunstwerk te verbeteren. En bij Sea Level (1996) in Zeewolde, wordt de grijze deklaag verwijderd omdat deze het kunstwerk blijkt aan te tasten.

Martine van Kampen, curator van Land Art Flevoland: “De landschapskunstwerken van Flevoland vormen een levende collectie. De kunstwerken zelf zijn ook onderdeel van de levende natuur. Groei, bloei en verval horen daarbij. Het gaat erom een evenwicht te vinden tussen de natuurlijke processen, het beschermen van de kunstwerken als belangrijk erfgoed en het bieden van een optimale ervaring aan het publiek.”

Achtergrondinformatie Landschapskunstwerken

Restauratie Observatorium (1977) van Robert Morris in Lelystad, in eigendom van Het Flevo-landschap

Vroeger lag dit werk tussen de lege akkers; inmiddels is het hier drukker. Om de toegangsweg vanuit het kunstwerk minder zichtbaar te maken en zodoende de kunstervaring te verbeteren, worden de parkeerplekken verplaatst, een extra boompartij tussen parkeerplek en kunstwerk aangelegd en een haag langs de weg geplaatst.

Eigenlijk wordt hiermee de omgeving teruggebracht naar de oorspronkelijke staat. Verder zijn de houten bielzen in de vloer van de onderdoorgang aan vervanging toe en wordt er een betere oplossing voor de graffiti gerealiseerd.

Restauratie Aardzee (1982) van Piet Slegers in Zeewolde, in eigendom van Het Flevo-landschap

De contouren van dit werk zijn vervaagd, de bestrating van de taluds is enorm verweerd, de schelpenpaden en de wakke beschoeiing van de vijver moeten worden hersteld. Deze restauratie volgt op het rooien van de volgroeide bomen en het aanplanten van nieuwe, dat Het Flevo-landschap eerder al heeft gedaan.

Restauratie De Groene Kathedraal (1996) van Marinus Boezem in Almere, in eigendom van Gemeente Almere

Door recente snoeiwerkzaamheden en grondverbetering zijn de sterkste bomen van de Groene Kathedraal weer enorm opgeknapt. Een nauwkeurig boven- en ondergronds bomenonderzoek heeft uitgewezen dat in elk geval 12 bomen vervangen moeten worden en een aantal kwetsbare exemplaren op termijn ook. In overleg met de kunstenaar wordt er een precies plan voor de nieuwe aanplant gemaakt, voor nu en voor de toekomst.

Restauratie Sea Level (1996) van Richard Serra in Zeewolde, in eigendom van Gemeente Zeewolde

In 2011 heeft het betonnen kunstwerk een grijze verflaag gekregen om beschadigingen en graffiti te verhelpen. Deze verflaag is nu zelf verweerd, en neemt stukjes beton mee op plekken waar ze loslaat. Restauratoren gaan onderzoeken in welke staat de muur onder de verf verweert door kleine vlakken schoon te maken. Naar aanleiding daarvan wordt een plan gemaakt voor restauratie van Sea Level.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen