Onderduikershut Kuinderbos geopend

Op 6 juni om 11.00 werd in het Kuinderbos de onderduikers hut geopend door wethouders Wiemer Haagsma van de gemeente Noordoostpolder met de portefeuille cultuur en wethouder Tiny Bijl van de gemeente Steenwijkerland tevens loco burgemeester.

BANT, 07-06-2021 – Op 6 juni 1944 startte op de stranden in Normandië de bevrijding van Europa. Het zou echter nog een lange winter duren voor op 17 april 1945 Kuinre en de Noordoostpolder bevrijd werden door de Canadezen. In het najaar van 1944 waren de Duitsers nog heer en meester in deze omgeving. Tijdens de novemberrazzia arresteerden ze duizenden mannen in het Noordoostpoldergebied die ze in Duitsland in de oorlogsindustrie wilden inzetten. De mannen werden te voet getransporteerd naar Vollenhove waar ze de nacht doorbrachten. De volgende dag door naar Meppel om per trein verder vervoerd te worden. Velen ontsnapten en keerden terug naar de polder. Ze bouwden schuilhutten om zich te verbergen, joodse onderduikers sloten zich aan. Maar ook geallieerde piloten die waren neergestort en verzetsmensen die werden gezocht. Hoeveel mensen er uiteindelijk verstopt hebben gezeten in de NOP (in oorlogstijd Niet Over Praten of Nederlands Onderduikers Paradijs genoemd) is niet bekend.

Het was een strenge winter en het was niet altijd makkelijk om er te overleven. Eten koken kon pas als het donker was, anders werd je zo gevonden.

Staatsbosbeheer heeft samen met de Oranjevereniging Noordoostpolder dit project gerealiseerd met financiële ondersteuning van het Prins Bernard Cultuurfonds en de Lionsclub Noordoostpolder en er is een mooie bank geschonken door plaatselijk belang Luttelgeest. Op deze manier krijgt een zwarte bladzijde in onze geschiedenis een plek in het Kuinderbos: een periode die nooit vergeten mag worden. Vrijheid is immers een groot goed.

In 2020 zou het 75e jubileumjaar van onze bevrijding groots gevierd worden. Maar corona sloeg genadeloos toe. Nu de versoepelingen elkaar in snel tempo opvolgen was de tijd rijp om een opening met een beperkt aantal genodigden te organiseren met toespraken van twee wethouders, één van Steenwijkerland en één van Noordoostpolder en aanwezigheid van het  provinciehoofd Flevoland van Staatsbosbeheer.

Het beperkte aantal genodigden heeft bij een vlaggenmast op 3 meter afstand gestaan en op afroep een vlag gehesen van één van de geallieerde legers of van een organisatie die dit project heeft ondersteund. Omroep Flevoland heeft beelden gemaakt.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen