Iconic Houses Maand met Museumhuis Polman

Op de zondagen in juli wordt de Iconic Houses maand gehouden. Tien moderne museumwoningen, waaronder Museumhuis Polman in Nagele, staan dan in de schijnwerpers.

NAGELE, 03-06-2021 – In heel Nederland zijn vaak verassende staaltjes van vernieuwende woonhuisarchitectuur te vinden. Van sociale volkshuisvesting aan het begin van de 20ste eeuw tot conceptuele villa’s aan het begin van de 21ste eeuw. Maak een reis door de tijd en ontdek de hoogtepunten van onze internationaal vermaarde architectuurstromingen van De Stijl en het Modernisme tot en met het Structuralisme en Postmodernisme.

De verhalen achter het ontwerp van deze huizen vertellen veel over hoe er in verschillende decennia gedacht werd over bijvoorbeeld sociale verhoudingen, samenwonen of hygiëne; allemaal idealen, tot uitdrukking gebracht in steen. De Iconic Houses Maand is een unieke gelegenheid om eindelijk eens al deze bijzondere huizen te ervaren. Het is nu mogelijk om tien van deze iconische huizen met een verhaal in een maand te ontdekken.

Welke huizen doen er mee?

In Amsterdam viert de Amsterdamse School hoogtij met de modelwoning bij Museum Het Schip en de rondleidingen over Michel de Klerk bij De Dageraad. Of neem een kijkje bij het Van Eesteren Museum dat rondleidingen geeft over Cornelis van Eesteren’s uitbreidingsplan van de jaren ’50.

In Rotterdam is er de in prachtige staat verkerende jaren ’30 villa Huis Sonneveld voor de directeur van de Van Nelle Fabriek, van Brinkman & Van der Vlugt, en de modelwoning in de wereldberoemde woonwijk De Kiefhoek van J.J.P. Oud.

Een bezoek daaraan kan goed gecombineerd worden met een rondleiding in de particulier bewoonde experimentele Diagoonwoning in Delft.

Het Van Doesburg Rinsemahuis in Drachten is op één dag in te plannen met het conceptuele Wall House #2 in Groningen.

Of trek eens een dag uit om Nagele in de Noordoostpolder te verkennen; het enige dorp in Nederland waar alle gebouwen platte daken hebben, de ‘ideale stad’ die geheel vanaf de tekentafel ontworpen werd en in één keer in de jaren ’50 is gerealiseerd. Museumhuis Polman is er de eerste doorzonwoning, en als je er snel genoeg bij bent kun je zelfs in het huis ernaast een overnachting reserveren dat als Monument & Bed verhuurd wordt.

En in Utrecht kun je het jongste monument van Nederland bezoeken, een bijzondere architectenwoning waar alles tot en met het meubilair en de verlichting ontworpen is; in het particulier bewoonde Van Schijndelhuis (1992), draaien glazen deuren zonder scharnieren aan een siliconen kitnaad en word je door de bewoonster zelf rondgeleid. 

Iconic Houses passe-partout

De tien Iconic Houses zijn te bezoeken op zondag 4, 11, 18 en 25 juli. Iconic Houses passe-partouthouders krijgen 50% korting op vertoon van de print van hun passe-partout. Voor meer informatie: www.iconichouses.org

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden