Eva Vriend online te gast bij FlevoMeer Bibliotheek

Eva Vriend
Eva Vriend
Foto: Jelmer de Haas

Auteur Eva Vriend is woensdagavond 2 juni, tijdens de Boekenweek 2021, te gast in het online evenement van FlevoMeer Bibliotheek.

LELYSTAD/EMMELOORD – Vriend schreef een prachtig boek over vier Zuiderzeefamilies en hun strijd om te overleven in een sterk veranderend gebied. Een boek dat qua thematiek dus goed past bij het thema van de Boekenweek van dit jaar, dat Tweestrijd is.

Het online evenement vindt plaats op woensdagavond 2 juni van 20.00 uur tot 21.00 uur. Iedereen kan gratis deelnemen aan het live-evenement door zich aan te melden via www.flevomeerbibliotheek.nl.

Geschiedenis tot leven

‘In de goede traditie van Geert Mak. Dit is de vaderlandse geschiedenis zoals je ‘m heel graag leest. Ontroerend!’ sprak het boekenpanel van DWDD lovend over Eens ging de zee hier tekeer. Eva Vriend deed jarenlang onderzoek naar de gevolgen van de drooglegging van de Zuiderzee voor vier Zuiderzeefamilies en wist dit op beeldende wijze vast te leggen in haar boek.

Tijdens het live-evenement vertelt ze in een tafelgesprek met bibliotheekmedewerker Marijke Jansen uiteraard meer over de uitdagingen waarmee deze families te maken kregen, maar ook over wat er vandaag de dag nog terug te vinden is in de beschreven plaatsen dat herinnert aan deze gebeurtenissen.

Vriend weet daarmee als geen ander de geschiedenis van ons eigen leefgebied tot leven te wekken. Uiteraard is het voor het publiek ook mogelijk om tijdens het evenement vragen aan de auteur te stellen via de chat.

Over Eens ging de zee hier tekeer

In Eens ging de zee hier tekeer staan vier Zuiderzeefamilies centraal, uit Urk, Volendam, Spakenburg en Wieringen. Aan de hand van hun levensgeschiedenissen vertelt Eva Vriend een groots verhaal over het houvast dat traditie biedt, de veerkracht die vereist is om vooruit te komen en vissersbloed dat kruipt waar het niet gaan kan.

De schilderachtige stadjes rond het IJsselmeer spreken tot de verbeelding, met hun authentieke gevels, vissersboten en pittoreske havens. Hoewel ze onderling sterk verschillen, is er één gebeurtenis die leven en lot van alle kustbewoners met elkaar verbindt. Op 28 mei 1932 werd de Afsluitdijk gedicht. De overheid was ervan overtuigd dat dit Nederland zou opstuwen in de vaart der volkeren.

De kustbewoners stonden erbij, keken ernaar en moesten zich zien te redden. Hun Zuiderzee werd het IJsselmeer. Voortaan voeren hun botters uit op een zoetwaterplas. Wat betekent zo’n ingrijpende verandering voor de cultuur, de identiteit en de toekomstdromen van mensen, tot op de dag van vandaag?

Over de Boekenweek 2021

Het thema voor de Boekenweek 2021 is Tweestrijd en vond door corona dit jaar niet plaats in de gebruikelijke periode in maart, maar is verplaatst naar 29 mei t/m 6 juni. Hanna Bervoets schreef het Boekenweekgeschenk Wat wij zagen en het Boekenweekessay, getiteld De genocidefax, werd geschreven door Roxane van Iperen. Babs Gons heeft het Boekenweekgedicht Polyglot geschreven.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen