Subsidieregeling voor evenementen bij annulering

Foto: pxhere.com

Evenementen kunnen weer worden gepland vanaf 1 juli 2021. Het Rijk staat garant als het toch niet door kan gaan vanwege coronamaatregelen.

De organisatie ontvangt in dat geval het grootste deel (80%) van gemaakte kosten terug als gift, de overige kosten worden vergoed in de vorm van een lening. Er is 385 miljoen euro voor deze regeling gereserveerd.

Geen verzekering meer

Door de coronacrisis en de geldende maatregelen konden in 2020 de meeste evenementen niet doorgaan. De annuleringskosten werden in veel gevallen gedekt door een annuleringsverzekering. Inmiddels hebben verzekeraars deze optie uit hun annuleringspolissen geschrapt. Hierdoor kunnen organisatoren het financiële risico van annulering voor komende evenementen zelf niet meer dragen.

Perspectief en zekerheid

De hoge interesse van mensen om deel te nemen aan een praktijktest (fieldlab) laat zien dat een groot deel van de bevolking uitkijkt naar een bezoek aan een concert, festival of voetbalwedstrijd. Het kabinet vindt het daarom belangrijk dat er voor de sector en de samenleving meer perspectief en zekerheid komt. Er kan dankzij deze garantie nu al gestart worden met de organisatie van evenementen, zodat deze weer plaats kunnen vinden zodra dat veilig en verantwoord is.

Garantie voor gemaakte kosten

De steun is bedoeld voor professionele organisatoren van evenementen die in Nederland gepland staan tussen 1 juli en 31 december 2021. Het gaat dan om festivals, concerten, sportevenementen en zakelijke evenementen. Eerder geplande evenementen kunnen verplaatst worden naar een datum vanaf juli 2021 om aanspraak te kunnen maken op deze regeling.

Hoewel het niet voorstelbaar is dat vanaf 1 juli evenementen weer kunnen plaatsvinden zoals vóór corona, gaat het kabinet ervan uit dat de situatie rond 1 juli beter beheersbaar is en het verantwoord is om weer evenementen organiseren. Met deze garantstelling is de evenementensector voldoende toegerust om weer voorzichtig te beginnen met het opstarten van evenementen waar velen zo reikhalzend naar uitkijken.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden